Tuesday, 18 December 2012

#Day 4- JJCM Di Melaka


Yeaay akhirnya b’jaya jugakkk aku hapdet hari terakhir trip JB-Singapore ! hohoho berkurun lama baru nak abis.. #lap peluhh jap..  Hari terakhir di JB , kita orang sempat lagi repeat makan sup tulang ZZ & kacang pool Haji.. hehhe yelaa bukan senang nak dpt makan kat JB, so haruslaah makan selagi boleh..  Perut dah kenyang baru laa bertolak balik ke KL… hehe tapi otw back , sempat lagi yer menyinggah di Melaka dulu.. Kata trip jalan2 cari makan, so haruslaa makan sampai lebam katenyaa !

Kita orang sampai di Melaka dalam pukul 3 macam tu, cuaca agak mendung tapi macam best kalau dapat pekena Coconut Shake Klebang yang sibuk orang kata sedaaapp sangat tuhh ! hehe sebelum ni asik tengok orang lain je post pasal coconut shake klebang ni, macam hebat jer kan.. :D

Sampai2 memang aku agak teruja jugak laa sebab gerai dia siap ada buat drive n thru tuuuu !! Tapi disebabkan kita orang datang petang , so takde sangat yang que kat pondok drive & thru.. hehe kita orang masuk kat gerai dia, agak ramai jugak laa orang time tu.. Tapi service tip top kata kooo! Duduk je dah ada orang amik order, Cuma kalau nak makan kene amik sendiri laa.. Kat sini makanan yang dorang sediakan Cuma ringan2 jer untuk makan petang, macam nasi lemak & kuih muih.. Review pasal coconut shake dia , bagi haku memang superb !! Nak pulak kalau cuaca panasss , memang best dapat menyedut coconut shake ni.. Ok aku dah teringin pulak sekarang.. #glup 




Ok cukup membasahkan tekak dengan coconut shake , kita orang ke bandar Melaka pulakk ! Actly nak gi sana bukan apa ponn, teringin nak naik beca.. Seingat selama hidup aku memang tak pernah naik beca, padahal dah banyak kali datang Melaka ni.. Kalau aku berdua dgn Shah memang segan jugak nak naik, tapi sebab ada Ayu & Ahseng muka tebal skit la.. hehe



Ayu bukan main lagi siap ,pilih beca paling lawa siap ada radio lagi.. Jangan main-main okehh penarik beca sekarang tak pasang dah lagu keroncong or lagu klasik2.. Sekarang dorang pasang lagu Gangnam, Backstreet Boys, pendek kata lagu english la.. Kalau lagu melayu pon lagu Anak Kampung ! Choii sangat kan..  =D Aku & Shah tak kisah sangat pilih jerlaa yang mana adoo, janji jangan beca tu rosak sudaah… Kita orang amik pakej yang murah je Rm20 , pusing tak sampai 15 minit pun.. hahha kalau jalan kaki pon boleh sebenarnya, tapi demi nak merasa belasah jerlaa..Ikutkan memang tak puas , bayar 20 hengget dapat naik kejap jer.. isk iskk



Lepas dah posing2 cantek kat Bandar Melaka , kita orang ke destinasi terakhir iaitu makan malam di Muara Duyung.. huhu masa ni perut aku takdelaa lapar sangat sebenarnya, tapi bila tengok ikan bakar dia, terus rasa lapar mengilaaa tambah pulak dengan kepah masak pedas, lagi laa berselera.. hehe memang sedap & yang penting murah amaat ! Masa nak membayor nyaa serius aku terkejut, dah laa seafood dia semua nya segar-segar, murah , masak pon sedapp.. Sangat berbaloii ! Harus datang lagi next time..  




Bila dah masuk kereta nak sambung perjalanan ke KL, yang kesiannya Shah laa sebab dia driver.. Kitaorang dah kekeyangan apalagi, tido laa.. hehe nasib baik Ahseng ada, dia gigih gak laa tahan ngantuk, dok melayan Shah driving.. Harap aku & Ayu memang ke lauuut daahh time tu, tau2 dah sampai depan rumah Ayu jer.. hehe

Okey tamat sudah entry pasal trip jalan2 cari makan… Maaf kalau korang muntah baca entry aku yang dah suam2 kuku ni.. hehe tapi aku lega sangat dapat abiskan dengan jaya nya, tak sabar nak hapdet jalan2 cari makan di Ipoh pulak hari tu.. harap aku tak amik masa sampai tahun depan laa nak hapdet yang tu..  Daaaa 

Tuesday, 4 December 2012

Slurrrpppp Sup Tulang Merah Singapore

#Day 3 
Sambungan entry di Singapore !! whuaa tak habis lagi yer… Nak hapdet entry kat Singapore nip on aku rasa penat yer, tahap penat dia sama tahap masa b’jalan kat sana.. hahaha melampau sgt kan !

Okey aktiviti malam kat Singapore ialah makaaaannn !! hehe


Malam tu kita orang pekena sup tulang merah !! Sup tulang merah ni orang kate memang menu wajib try kalau datang Singapore…  Tapi untuk aku yang tak makan kambing adalah sangat rugi yer.. =( So aku hanya makan roti cicah kuah jer.. Shah, Ah Seng & Ayu laju laa makan, sebab dorang semua memang feveret kambing.. Cuma agak pelik sikit sebab kuah dia kaler merah sangatt takut pulak aku nak makan, macam letak pewarna pulak.. Shah pon tak berani nak cicah lebih2… hehe



Rasa kuah sup tulang merah ni manis-manis & pedas skit, nak kata sedaaap sangat tu bagi aku biasa jer laa.. Cuma kalau sesiapa yang suka kambing wajib laa cuba.. Sebab dorang bertiga makan memang licin laa pinggan tu.. Sedap sangat gamak ehh ! =D #jeles ahkak tau Aku bukan tak berani nak cuba, tapi takut nanti bila makan terus kepala aku sakit.. Kalau dah sakit , memang tak best laa kenn .. So baek takyah makan... 





Lepas pekena sup tulang merah tu, rasa nak meng’teh la pulaak ! So kita orang pergi minum kat area Geylang pulakk.. hehe Aku lupa pulak nama kedai ni apa.. Tapi macam mamak jer punnn, Cuma kat dalam tu ada banyak food stall… So pilih laa sajer nak menu apa, yang penting semuanya halal… Sebab kat situ memang area melayu so kat situ baru aku boleh nampak orang melayu bersepah2 yer.. Kalau tak muka cina jerr kat Singapore nihh.. 


Yang best kat kedai ni,  wantan mee & putu piring dia sedaaap giler !!  Aku ni tak suka sangat wantan mee , tapi rasa yang ni memang buat aku mula suka wantan mee…. Dan satu lagi yang sedap, ialah teh tarik ….!! 




Kitaorang siap bungkus bawak balik JB lagi malam tu.. Daannn masih rasa elok & maintain sedap sampai esok pagi lagi.. hahaha Yerlaa ingatkan balik hotel nak minum laa teh tarik tu, sekali Nampak katil tak hengat apa dahh… So besok pagi tu bila try minum teh tu rasa dia masih lagi elok & sedap.. Tak sia2 bungkus ! hehe 

Okey ada yang terliur taakkkk?? Kalau belum lagi tunggu next entry yer , masih lagi entry makan.. hahaha ok #bye ! =D 

Monday, 3 December 2012

#Day 3 - Shopping Sampai Lebam @ Singapore


Maap..maap..maap… Lama tak hapdet blog ! Berkurun dahh story trip JB aku nihh, tak habis2.. Ampun kalau korang muntah nak baca.. hehe Entry lain banyak dah tertangguh , itu tak tau zaman bila pulak aku nak hapdet ! Tau-tau dah tahun baru jerk nanti.. hahaha


Okey Trip jb dah masuk day #3.. Yeayyy !!

Hari ke 3 sangaat excited , sebab nak masuk Singapore cuci mata & perabisss duit yang tak berapa nak aderrr.. hehehe Tapi sebelum tu harus laa kita bersarapan di JB dulu , sebab kat Singapore susah nak cari makan yang sedaap..


Pagi tu kita orang ke Warong Saga , Jalan Mahmoodiah.. Sampai je gerai ni , mata sibuk meliar pandang gambar-gambar yang bergantung kat dinding… Klasik !! Sebab semua gambar tokoh2 ternama, dari zaman dulu sampai laa sekarang. Ada gambar perdana menteri , raja-raja , pelakon2 veteran dan banyak lah ! Pastu banyak koleksi barang - barang antik di jadikan dekorasi… Mesti owner ni dah kumpul lama barang-barang antik ni kenn..


Menu kat kedai ni yang femes ialah lontong kering, basah, mee rebus, tauhu bakar dan nasi lemak  . So aku try lontong kering dgn rendang.. Seedaapp !! sampai berebut dengan Shah , sebab dia amik lontong basah.. hehehe Mee rebus dia pon tak mengecewakan.. :p

* Lontong kering *

*mee rebus *

Lepas perut kenyang kita orang pun meneruskan misi kitaorang hari tu untuk masuk Singapore !! Nasib gerak awal , masa kat border jam kejap jer , tenghari kitaorang dah sampai kat Singapore Post Building . Park kat ini sebab dekat dengan stesen MRT Paya Lebar..  Park keta kat situ , then naik MRT untuk shopping di lokasi pertama iaitu Bugis Street.. Dekat Singapore ni senang naik MRT jer, sebab stesen2 dia terus dalam shopping mall.. So tak yah ko nak pening cari jalan , parking bagai..  



Bagi aku , Bugis Street ni lebih kurang macam Sg Wang je, baju2 dia murah & kedai dia kecik2.. Tapi yang tak best kat sini susah nak tawar menawar, kekwat koo orang Singapore nihh ! Geram jer aku dah beli banyak pon tak bagi kurang.. Benchi !! Tapi baju-baju kat sini banyak yang cantek2 & kualiti... So far yang aku beli sangat berbaloii membelinyaa !



Dan lepas berejam pusing Bugis Street , masing – masing kebulur dah.. hahaha ingatkan dah kenyang shopping, rupanyaa tidak yer.. Tapi yang malangnya susah benor nak jumpa kedai yang jual makanan halal kat area situ.. Ada yang jual malay food, tapi tengok tukang masak cina, terus cancel.. sudahnyaa kita orang makan mc’d sajork !! Masa tu burger mc’d adalah sangat sedap di tekak, pelahap masing2.. hahaha


Misi ke dua kita orang sambung shopping di City link mall,  pastu ke Orchad Road pulak.. Masa sampai Orchad Road ni kaki aku dah lenguh tahap dewa yer.. rasa nak cabut je kepala lutut letak kat tepi.. Masa tu aku terbayang2 selipar kat dalam keta, kan bagus kalau keta dekat senang aku tukar jer.. Ni nak patah balik naik MRT pon aku rasa nak merangkak jerk.. Sumpah tak larat dah..


Aku masa tu dah jadi macam budak kecik, merengek2 kat Shah beli selipar.. Tapi yang hanginnnyaaa time darurat macam ni laa, tak jumpa kedai jual selipar jepun !! Takkan laa dorang tak jual kot?? Masa tu berbakul2 aku kutuk orang Singapore, sebab tak jumpa selipar jepun.. hahahha kelakor pulak bila ingat.. Untuk legakan jap sakit kaki, aku pon cari laa kedai kasut buat2 try macam nak beli.. Agak2 dah lega skit kita orang pon blah.. hehehe keji tak??  Tak kisah laa janji dapat duduk.. =D



Tapi bila dah sampai Orchard Road ni,  wajib untuk try aiskrim $1 Dolar..  Sebelum ni kawan2 jer citer pasal kesedapan aiskrim ni.. hehe Aiskrim ni di jual kat tepi jalan jer, beratur motor yang jual ais krim tu sepanjang orchard road.. so pilih je nak flavour apa , yang pasti semua pon sedaappp !! Walaupon masa tu hujan Shah & Ah Seng gigih yer pergi beli.. Memang nikmat bila dapat makan aiskrim time2 hujan dan sakit kaki.. hahaha Sedap giler roti aiskrim ni, kat m’sia memang takdelah sebab roti kat Singapore ni memang lembut n sedap…  Aiskrim dia pon tak sama macam jual kat sini.. So sape pergi Singapore wajib try !

Friday, 30 November 2012

Wedding @ Jubli Intan JB


Kepak kepak kepummm kepum… !! Masih tak terlambat lagi aku nak wish Selamat Pengantin Baru untuk Eizam & isteri nyaa yang muda dan manis ituuu… heheh tujuan datang JB ni pon sebenarnya nak tengok dorang bersanding… Punyalah excited sampai nak pergi wedding ni, aku sanggup buat baju baru kata koooo !! hahaha


Kebetulan pulak Ayu pergi Jakarta bulan Oktober aritu, so alang kepalang kirim laa kat dia kain 2,3 pasang untuk buat bajum dan salah satunyaa inilah dia yang dah siap !!!


Cantekk takk ??? Sila baca dalam nada Eric Leong yerr, baru laa excited giteww… #motif?? Hehe baju ni 1st time aku tempah kat tailor Ayu, yerlaa pompuan tu memang rajin tempah baju so haruslaa tumpang tailor dia sajer, lagipon tailor dia sangat professional okeh… Dan yang penting harganya jugak berbaloi2 … Kagum ahkak !!  Lagi 2 pasang masih takde design nak buat macam mana, lagipon takde wedding lagi nak kene attend so hold jer laa dulu.. Nanti mana tahu ada design baru lain pulak keluarkan…



Suami-suami kita orang pon tak nak kalah yer... Masing - masing nak pakai kot sebab nak nampak segak , hahaha nasib baik muat walaupon tak boleh button.. 


Okey selain baju , kita orang jugak beria2 pergi cari salon untuk buat rambut.. hehehe macam nak pergi attend wedding artis jer kaan… Ikutkan aku memang tak koser sebenarnyaa, tapi sebab Ayu nak set rambut ala mak datin gitew, so aku follow jer laa.. Tapi aku blow curl jer laa , malas nak sanggul macam Ayu nanti nak basuh jenuh sebab kompom salon tu akan pakai spray rambut.. Rambut aku ni dah laa panjang, leceh nak basuh kalau dah kejung keras..  So ini laa hasil rambut kita orang selepas duduk dua jam kat saloon... 



Bila dah siap cantek2 semua, pukul 8 kita orang sampai kat Dewan Jubli Intan .. Meriah sungguh wedding Eizam ni, makanan pon sedaap ! Hehehe giler tak sedap masa tu, memang tengah lapar kooott… :D


Lepas dah berjaya amik gambar dengan pengantin kat atas pelamin, kita orang pon gerak balik hotel.. Walaupon hati nak jer lepak minum kopi, tapi kenangkan esoknya nak kene bangun awal sebab nak menghabiskan duit kat Singapore pulaak… hehehe so baek balik tdoooo dulu…ZZzzzzzzz


Eizam senyum lebar nampaakkk... hehehe suker lerr tu.. 


semoga kekal hinga ke akhir hayat ~ 

Monday, 26 November 2012

Sarapan @ Kacang Pool Haji



Hari ke 2 di JB , misi mencari kacang pool yang femes di JB… Sebelum ni asik dengar orang lain je makan kacang pool ni, tapi kali ni haruslahh aku sendiri rasa kesedapan kacang pool tu …


Hasil menggunakan GPS , tak sampai 20 minit kita orang dah jumpa Kedai Kacang Pool Haji yang terletak kat sebelah balai bomba.. Sebelum ni aku bajet kedai dia macam gerai, sekali rupanya food court, so ada jugaklah gerai2 makanan lain, tapi kedai ni paling ramai orang laa nak pulak masa kita orang datang tu, hari sabtu ken..


Bila dah rasa kacang pool kat sini, memang sedap okeh !! 1st time makan, so agak jakunlaa.. Licin mangkuk tu kita orang belasah..
Selain menu kacang pool, tauhu bakar pon femes kat sini.. Tapi masa 1st day datang aku dah kenyang belasah kacang pool, so hari terakhir baru laa try tauhu bakar dia.. Serius tak rugi aku try, sebab tauhu bakar dia memang tak sama macam kedai2 lain..

Aku siap intai lagi macam mana dia bakar kat dapur tu.. hahaha rupa2nya dia bakar tauhu tu mcm dia bakar roti okeh.. so rangup dia memang sedap-sedap jerk, macam makan biskut jer aku rasa..  Tak cukup plak satu pinggan tu.. 


Tengahari tu pulak kita orang makan Laksa Johor dengan laksam kat kedai Bumbu Asli .... Tapi aku tak nak rekemen lebih-lebih laa kedai ni, sebab laksa johor dia tak meyengat sangat.. hehe Tak boleh lawan laksa johor kat Restoran Azira , Seksyen 10 lah.. Laksam dia pon kurengggg, aku makan pon tak habis.. Aku pon pelik dah dua kedai try laksa johor kat JB ni , semuanya kureng sedap.. Bukan patutnyaa kat JB ,  laksa johor mestilaa kene lagi sedap keeennn... :D 





Okey tunggu next entry wedding @ Dewan Jubli Intan !! Tak sabar nak show off baju aku yang baru meletepos itu.. hahaha #over Sajer kasi propa sikiiiittt !!

Thursday, 22 November 2012

#Day 1 - @ JPO & Sup Tulang Terbaek


Sambungan entry Trip  JB- Singapore….

Masih lagi Day 1 yer kengkawan… Harap bersabar sebab gambar terlalu banyak, so aku amik masa yang lama nak pilih dan edit.. Serius aku nyaris nak meroyan tengok gambar yang beribu… Masa snap sedap jer ko kan, tak hengat dunia dok posing2, sekali nak upload… Hamek ko jah, berpinar mata aku telek satu2...



Sebelum sampai Bandar JB , adalah wajib singgah di Johor Premium Outlet aka JPO tempat shopping barang2 branded yang murahnyer… huhu Tapi kat sini bukan latest design laa, kebanyakkannya season lepas sebab tu laa discount giler2 .. Tapi tak kesahlaa janji murah banyak okeh ! Nak beli yang latest pon belum tentu mampu kennn so season lepas pon aci jerkk ! :D


Hanya mampu bergambar jer disini... sob...sob..sob.. :(( tunggu yer next year pasti aku datang bawak uang yang banyaak !! whua whuaaa :D




Konsep JPO ni bukan macam shopping mall biasa yer kengkawan.. Nak jalan dari 1 butik ke butik yang lain lalu kat luar macam garden gitew, tapi untuk cuaca kat Malaysia yang panas sangatlaah tidak mesra penguna.. Kalau mendung okey laa sedap jer ko nak jalan kan,  kalau tengah panas terik macam tak best nak jalan2..


Tapi disebabkan percutian aku ni memang takde pasang niat nak shopping, so nafsu tu pon takdela meluap-luap sangat.. hehe yolah tuh !  Survey-survey laa dulu next time boleh datang lagi.. Tapiiii dalam nak survey2 tu aku sempat jugak laah paw Shah slingbag satu.. itupon yang murah sajork, sebab baru terpkir nanti nak masuk Singapore aku malas nak galas handbag.. Dan Shah pulak beli kasut Pedro sepasang yang sangat selesa giler katanyer... hehe puas laa hati masing2 kan ! 


Bila dah puas menjulingkan mata menengok barang2 yang boleh buat aku meroyan , we all pon terus ke hotel untuk check in..  Dan lepas menyegarkan badan yang melekit-lekit , we all bersiap untuk dinner pulak..



Sesiapa datang JB wajib kene singgah sini dan try sotong barbeque !! Huhu seriuss sedaaap sangaat.. Aku boleh terliur kalau bayangkan sotong barbeque kat sini.. Dan lepas belasah 2 pinggan sotong bbq kita orang pekena sup tulang pulak kat tempat lain.. Boleh gitew ?? Datang Singgah Selalu semata-mata nak makan sotong bbq jerk... ! Seriuss sedap, rugi sape tak pernah try !! 


Sambal hiaju tu yang buat sedap sebenarnyaa.... heheh tapi kalau korang tak makan pedas baik jangan cicah, nanti tak pasal meleleh air liur.. 


Otak-otak dia pon sedapp okeh ! Abis 2 bakul kita orang belasah !! hahaha tapi sebenarnya masing-masing lapar... 



Lepas tu layan tekak Ayu pulak nak pekena sup tulang kat Restoran ZZ Sup Tulang.. Kedai ni bukak 24hours okeh & tak pernah tutup walaupon hari raya.. Gile kentangggg ! Kedai ni kalau datang malam, sila bawak ubat nyamuk siap2, sebab meja-meja dia gelap and jauh2.. hehehe tapi sup dia memang terbaekklah ! Ayu makan hirup sampai ke titisan terakhir okehh.. 


Ayu dapat sedut lemak sup tulang ni memang tak pandang kiri kanan dahh... isk..isk.. 


Siap disediakan straw lagi untuk sedut lemak-lemak kat dalam tulang tu.. huhuhu 

Okey cukup buat korang terliur... kasi air liur tu kering dulu baru aku hapdet entry #Day 2... Charlooo !