Tuesday, 24 July 2012

Ramadhan tanpa emak..


*lebaran terakhir bersama mak *

      Menulis tajuknya sudah membuat hati aku sebak… Nak buat entry ini juga sudah berkali – kali aku        tangguh kerana tak sampai 5 minit akhirnya aku berhenti kerana sebak yang tidak tertanggung…

Hurmmmm tahun ni ternyata bulan puasa yang sangat berbeza sepanjang 27 tahun hidup aku..  Terlalu banyak perbezaan di rasai hingga buat aku hampir kekok untuk laluinyaa… Kebiasaanya malam sebelum tidur mak akan berkali-kali ingatkan aku baca niat puasa, dibuatnya aku seperti anak kecil.. walaupun aku dah niat sebulan, mak tetap ingatkan aku untuk berniat..

Dan bila waktu sahur, mak hanya akan mengejutkan aku selepas mak dah siap2 masak.. Dan tugas aku hanya untuk membuat air kopi untuk mak dan milo panas untuk aku dan adik bongsu.. (senang kan hidup aku?? ) Tapi dah selesai sahur bab basuh pinggan , kemas meja dan dapur itu memang tugas aku, sebab mak akan bergegas siap untuk ke masjid pulak… Saat itu, aku tak dapat rasakan betapa indahnya moment itu, tapi kini bila mak dah takde, itulaa moment yang paling aku rindu sekarang… Moment bersahur bersama mak…

Kalau orang lain mungkin sahur tak lalu nak makan, tapi untuk aku dan mak.. sahur memang sangat berselera, sebab mak ada menu special !! Menu kerabu tomato atau pun kerabu mangga, menu tu  kadang2  boleh buat aku bertambah-tambah nasi okeyy.. hehehe dan tahun ni aku cuba untuk buat, tapi rasanyaa memang takkan sama dengan air tangan mak.. (padahal simple giler nak buat !! ) Mungkin kene tunggu aku jadi mak, baru pass buat menu tu.. =D

Kalau di ingat pesanan  mak ketika di bulan puasa, terlalu banyak rasanya… Mungkin mak2 korang jugak macam tu.. Macam mak aku, dari kecik lagi dia dah ajar waktu berbuka makan nasi terus, jangan makan kuih muih takut nanti lauk tak berusik sebab dah kenyang makan benda lain. Dan mak memang pantang kalau kami adik beradik beli kuih-muih kat bazaar, membazir katanyaa (dan tak sedap kate mak !)  dan paling best kalau kiterorang beli jugak, esok tu mesti mak terus buat kuih yang kita orang beli tu …  Bukan sikit pulak tu, siap boleh makan 2 hari punya berbuka.. hehehe mak korang ada tak macam tu???

So aku dah biasa kalau bulan puasa memang kurengg skit nak beli belah kat bazaar ramadhan sampai laa sekarang.. kalau pergi pon aku akan beli air ke, atau benda yang mak takkan masak macam roti jhon ke, murtabak ker.. hehehe dan kalau aku teringin nak makan kuih, aku request jer kat mak , nanti petang sure mak dah siap masak kuih yang aku mintak tu.. Biasanya kuih seri muka, kuih keria, kuih badak dan macam2 laah ! (citer pasal kuih ni buat aku teringin laa pulak !! adeh )

Tapi tahun lepas mak memang dah uzur , so mak tak larat nak buat kuih atau masak beria2.. so aku pon takdelaa mengada2 request nak makan kuih apa.. Waktu sahur pun kadang-kadang mak tak larat nak masak, so aku laa yang bangun panaskan lauk dan tolong2 mak buat apa yang patut.. Tapi kadang2 tu, mak gigih jugak bangun dulu dari aku, nak masak.. Itulah pengorbanan seorang ibu kan, dia tetap nak tunaikan tanggungjawab sebagai seorang ibu selagi dia mampu..  Tapi aku sebagai anak ??  Aku masih rasakan belum puas tunaikan tanggungjawab sebagai anak untuk mak.. Masih banyak yang aku nak buat……..walaupun aku tahu itu tak mungkin berlaku.. hanya doa dan terus berdoa untuk mak...  Al Fatihah ~



Thank you for reading this entry !! :))

11 comments:

  1. alfatihah tuk arwah...

    sabar ye dear... sedih baca ni.. tp, kamu kena kuat semangat k..

    sedap plak teringat kerabu tomato.. nak resepi boleh? hihihi..

    ReplyDelete
  2. Siti Shuhadah : thank u manjer.. nanti i letak kat blog yer resepi kerabu tomato tu yer.. ramai pulak yg tanyer..

    ReplyDelete
  3. Teringat aku pernah bersahur kat rumah ko ngan mak ko sekli.. masa tu aku belum kawin..ayah ko pon ada sekali masa tu.. =(

    konon tak nak tambah sekali makan bertambah2..huhu

    ReplyDelete
  4. Kathy : heheh ko pon pernah merasa sahur dgn arwah mak aku kan.. ada juga kenangan .. hehehe ko mmg selalu mcm tu klu makan kat rumah aku mmg bertambah2.. :))

    ReplyDelete
  5. ..meleleh la jap bace entry k0 nih..betul2 t0uching..byk2kn bersbr n sedekahkn al-Fatihah..k0 kene kuat! =)

    ReplyDelete
  6. Bergenang air mata ku, sobssss

    ReplyDelete
  7. sayu hati aku bace entri ko. kalau aku pun, mak la dunia akhirat aku sbb aku takde adik beradik lain n aku cume ade mak aku n suami je. selagi ade aku akan jage die. sedekahkan tiap kali ko ingat arwah. al-fatihah.

    ReplyDelete
  8. Hazlynda : tulaa babe, berbaktilaa sementara orang tu kiter masih ada.. alhamdulillah suami aku penguat semangat aku, xtau arr kalau xde dia mungkin aku akan x sekuat arini.. :(

    ReplyDelete
  9. sabar yaa,,, jadi sedih nihh

    ReplyDelete