Wednesday, 20 March 2013

SENYUMLAH AHAII CIK MEK MOLEK


Selamat hari rabu u alls !! hehe arini aku kene buat opening sampai laa closing.. sebab staff aku yang satu-satunya yang ada tu , offday.. So dari duduk melanguk menunggu customer datang , eloklaa rasanya aku merepek apa yang patut kat blog ni.. Walaupon aku takde idea sebenarnya, tapi ikut jerlaa rentak jari jemariku yang tak berapa nak runcing nihh.. hehe

Hurrmmm… tengah dok piker-pikir apa nak type tetibe datang idea.. Ting !! Imagine ada lampu mentol kat atas kepala aku yerrr.. Baru kejap ni , tak sampai lima minit aku tengah piker apa nak type , ada laa sorang minah melayu  lalu kat tepi kiosk aku.. Pucuk dicita ulam mendatang sungguh ! ( sila rujuk kamus kalau tak faham maksudnya yer ) Minah ni keje kat depan kiosk aku ni jerkk, butik Brands Outlet, dah lama aku peratikan perangai dia ni.. Tapi malas nak amik port , sebab tak bawak untung pon kat aku..

Minah ni aku syak dia supervisor @ manager kat butik depan ni, sebab aku pernah Nampak pagi-pagi dia yang bagi briefing kat staff-staff lain.. Yang aku tak berkenan perangai minah ni sebenarnya ialah…. Peel dia yang kekwat tak tentu pasal tuu.. Serius aku tak faham manusia yang macam gini, ko kekwat  dapat apa ntahh.. Lain ler kalau ko kekwat , duit ko makin beranak pinak ker , muka berseri –seri persis  wardina safiyah , boleh la aku terima.. Urghh ! ini awak tu orang biasa jer koott , takat pangkat supervisor tu tak payah nak feeling CEO sangatlaah nyah..


Sebenarnya apa yang buat aku hangin dengan minah ni , sebab dah 2,3 kali aku cuba senyum kat dia.. Tapi boleh takk…!! Dia terus paling  muka dia kat tempat lain , konon-konon tak Nampak laa aku senyum kat dia .. #choii taau ! Mula-mula tu aku bajet memang dia tak perasan laa, tapi dah masuk kali ke-2, ke-3 sah laa ko memang ada masalah dalaman nyah.. Staff aku pon pernah kene camtu, siap dapat jelingan anjelina jolie lagi.. #pedihh

Mula-mula tu aku ingat minah ni sorang jer laa yang kekwat tak tentu pasal, sekali rupanyerr dengan anak-anak ayam (anak2buah) dia ponn dia ajar kekwat kooo.. Motif ?? Masa kiosk Dna baru bukak , ada laa jugak sorang staff dia ni tegur-tegur & senyum –senyum , tapi sekarang ni kalau lalu jelling pon tidak yer.. Rupanya staff aku citer, pernah time anak ayam dia tengah borak dengan staff aku , boleh tak supervisor dia tu panggil masuk dalam, tak kasi borak-borak.. Derrrr…. Padahal staff dia tu tengah break time lagi kot.. sajer nak medengki la tuh !

Okey cukup sampai situ aku kutuk minah melayu tu.. 
Now aku nak citer lak pasal neighbour sebelah kiri aku plak, kedai sebelah ni ialah kedai barang baby. Staff dia semua cina, dari manager sampaila anak ayam dia.. Masa 1st day keje lagi , manager cina ni dah tegur-tegur aku , siap boleh tengok-tengokkan kedai aku lagi , kalau aku nak pergi toilet ke , pergi tapau makan ker..  Macam nilaa semangat kejiranan yang kita nak kan.. hehehe

Dan masa mula-mula kitaorang baru bukak, sales agak teruk dia siap bagi aku semangat lagi untuk buat sales.. huhu dan kadang-kadang kalau time dia sengal dia datang laa kiosk aku , borak-borak buat lawak bodoh versi cina dia .. hehe mampu jugak laa buat aku tergelak.. :D
And the best part masa aku tanyer dia , “ u manager ker kat sini ker ?? “ dia tak bagitau pon dia manager.. Dia just cakap “ Saya kuli sajer maa.. Kene kerja keras buat sales , kalau tak saya pun kene tiaw dengan boss atas “

Masa ni aku pon percaya laa dia bukan manager , sebab aku tengok dia memang rajin giler buat sales & buat keje macam staff biasa.. Sampailaa aku tahu sendiri dari staff dia , yang bagitau dia tu manager..  huhu berbeza kan , dengan citer minah melayu kat atas tu..

Moral of the story , budi bahasa mencerminkan jiwa , bangsa & personaliti kita.. Aku tak faham kengkadang dengan orang melayu kita walaupon hanya segelintir jer.. Pangkat tak seberapa , kekwat nya ngalahkan ko artis no 1 Malaysia.. Patutnya kalau kita ni jadi ketua , tak kesah laa manager ke , supervisor ker, CEO ker, ko laa yang patut lebih ramah dan latih anak-anak ayam ko supaya mesra dengan orang , tak semestinya dengan customer jerk.. Ni tidak , dah laa keje bidang khidmat pelanggan tapi tak mesra macam mana tuhh.. Baek ko keje stor jer nyah, takde sape sakit hati tengok muka ko yang kekwat tu.. 

 *senyum kambing* 

Jadi kengkawan , mari laa kita senyum walaupon gigi ko berlilit besi sekali pon kalau senyum tetap manis... Tengok kambing kat atas ni, kan manisss... heheh sebab tu laa orang selalu kate senyum kambing , orang tak kate senyum anjing ke , senyum kucing ker.. Lagipon bukan susah pun nak senyum , tak perlu kene bayar pon.. Lain laa setiap kali ko senyum tu kurang duit dalam poket ko , lain laa kesahnya.. Yerr tidak?? okeylaa aku nak layan lagu M.Daud Kilau jap , amik mood nak senyum arini sampai ke malam.. #mampu ?? =))

6 comments:

  1. hahaha..manger die perasan diva la tu..

    ReplyDelete
  2. kathy jem : haha diva sangat ! *mata ke atas*

    ReplyDelete
  3. amboiiii nanti kita pergi sana kita bungkar-bungkarkan baju dalam butik dia. Biar dia banyak keja sikit, hahahaha

    ReplyDelete
  4. zanira : hahaha betul2 ! aku tak hingin nak masuk kedai dia, tunggu korang datang baru bikin onar kat situ.. kahkahakah jahat sgt !

    ReplyDelete
  5. tau xpe..mmg nyampah gile ngn org yg ble kte snyum kat die bole plak die wat xnmpk..rse nak bg kaki je..ape pun lntk la ngn org cmtu kan..asalkan kte kaya ngn senyuman..cleaner pun manusia gak

    ReplyDelete