Sunday, 4 March 2012

Rahsia Turutan Pasangan Dalam Keluarga

ORANG tua dulu2 memang banyak kepercayaan dan pantang larangnya termasuklah, dalam urusan mencari pasangan hidup. Sebelum mereka memilih pasangan hidup, mereka pasti mahu mengetahui sifat ataupun cirri peribadi calon itu terlebih dahulu.. Dan salah satu cara bagi orang2 dahulu untuk mengetahui sifat seseorang adalah melalui turutan pasangan tersebut  dalam keluarga / adik beradik..

Orang tua dulu percaya, urutan kelahiran boleh mempengaruhi perilaku  seseorang dalam menjalin hubungan kasih sayang. Ini kerana turutan kelahiran dan cara mereka dibesarkan bisa membentuk perilaku seseorang itu.. Contoh seperti anak sulung yang mempunyai ramai adik beradik, pasti dorang sudah terdidik untuk lebih bersikap memimpin, bertolak ansur dan tegas.. Manakala anak bongsu pula bersikap manja, dan sentiasa mahukan perhatian daripada orang sekelilingnya..


Maka itulah ada yang  amat yakin, anak sulung sebaik-baiknya tidak sesuai berkahwin dengan pasangan  anak sulung. Alasan diberi, kedua-duanya mempunyai sifat dasar yang sama, setidak-tidaknya sifat manja dan keras kepala. 

Begitu jugalah jika anak bongsu, elakkan mencari pasangan yang sama-sama bongsu dalam keluarga kerana kedua-duanya sukar mengawal situasi. Selain itu, jika anak bongsu bertemu anak tunggal, hubungan itu turut dikatakan, bakal bergejolak kerana kedua-duanya sama-sama memerlukan perhatian. Ooopss betul ker?? Siapa setuju ketuk meja satu kali !! =)
Bagaimanapun, sulung bertemu tunggal ada keserasian, tetapi anak sulung tidak boleh terlalu tegas. Kecenderungan anak tunggal yang manja bererti  harus ada pengorbanan dan bijak mengawal situasi..

Pasangan sama kedudukan anak tengah pula dikatakan, sangat padan. Pasangan ini dapat pergi ke mana pun dan memutuskan apa saja yang mereka  sukai. Apabila yang satu cenderung seperti anak sulung, pasangannya pula seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.

Bagaimanapun korang jangalah terlalu taksub pada kepercayaan ini.. Benar atau salah pandangan mahupun  orang tua dulu itu, tidaklah diketahui kebenarannya, tetapi ramai mengakui  sehingga  kini.  Namun, jika difikirkan  ada kebenaran kerana lazimnya, untuk mengetahui karakter seseorang antara cara yang dapat dilihat adalah melalui urutan kelahiran, selain berdasarkan tarikh lahir.

Bagaimanapun, jika sudah ditakdirkan bertemu jodoh mampukah perasaan cinta dan kasih sayang itu diketepikan? Takkan kerana korang anak sulung dan pasangan juga anak sulung, korang sanggup tinggalkan si dia.. Kalau begitu lagi ramai laa anak2 dara tua dan buang2 terlajak di kalangan orang melayu kita..  Apapun di bawah ini adalah fakta daripada yang pakar mengenai topik ini… Jom kita tengggookk siapa yang kena !! =P


Fakta dari psikologi Barat Dr Kevin Leman 

Sulung dengan sulung


Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa  suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.

Sulung - Tengah

Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan  yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap
 si sulung sebagai yang suka mengawal dan memberi arahan.  Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka anak tengah ini seringkali perlu bekorban untuk menjaga hubungan mereka. Namun, jika si  tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.

Sulung - Bongsu

Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk  bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah  serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung
dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.

Tengah - Tengah

Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka  sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung  seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu,
 mereka berdua dapat saling melengkapi  Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat  menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.Tengah - Bongsu

Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati,  maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak  tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu

Hubungan ini akan menjadi sekiranya salah seorang daripada mereka boleh menjadi dominan.. Tetapi boleh jadi sebaliknya jika kedua pasangan bersikap terlalu mengharap pasangan mereka melayan mereka seperti anak kecil mahupun puteri raja.. Dan jangan terkejut jika mereka sentiasa menyerah kepada pihak ketiga untuk membuat keputusan ataupun mengatur hubungan mereka.. 

No comments:

Post a Comment