Wednesday, 14 March 2012

10 Cara Lelaki Perlu Lakukan Ketika Pasangan Shopping

                     Siapa yang tak suke shopping, kalau time banyak duit macam-macam benda yang kita nak beli.. Dan biasanya shopping memang di kaitkan dengan perempuan.. Kenapa?? Kadang2 benda yang kite beli tu dah ada pon kat rumah, contoh mcm seluar jeans, kita dah ada berpasang2 kat rumah tapi bile Nampak ada new collection ataupun kalernya berbeza sedkit dah mendorong kita nak beli satu lagi.. 


                    Tapi kalau time SALE lagi laa galak kiter nak shopping, 1 hari belum tentu cukup kita nak tawaf smua kedai.. Rasa kebanyakkan perempuan mmg mcm ni kot..( tak terkecuali aku) Dan ada masanya kalau time poket tengah kering, window shopping pond ah cukup bagi perempuan, janji dapat cuci mata..  Dan mungkin juga sesetengah perempuan jadikan aktiviti shopping sebagai satu cara untuk release tension, sedih atau marah.. Kaum lelaki tak payah tanya bagaimana shopping boleh release kan semua benda tu, sebab ia hanya berkesan pada kaum perempuan sahaja..

                
                    Lelaki dan perempuan memang sangat berbeza apabila bercakap tentang pemilihan barang sewaktu shopping.. Orang perempuan kalau membeli kerongsang pun dah ambil masa 30 minit - 1 jam untuk membuat keputusan beli. Itu kalau beli , klu tak beli mmg sakit hati !! Bukan apa dalam otak pikir sesuai tak dengan kebaya yang  baru beli tu.... match tak dengan warna tudung ... ada tak sesiapa kat office ada kerongsang yg sama .... harga yang ni sama tak dengan yang terdapat di kedai sebelah ... kalau pakai ni nampak pelik tak .... macam2 laahh !!


                    Lain sangat dengan orang lelaki. Contoh: beli butang baju melayu. Itu pun kerana terlanggar semasa nak ke masjid, terus tanya harga...dan terus bayar. Tak sampai 2 minit. Langsung tidak terfikir sesuai tak dengan warna baju dan sebagainya.. Ada lelaki tu pergi solat raya dengan memakai baju warna biru.. tetapi warna butangnya ada warna merah, emas dan ada yang dah terkeluar batu .. takde hal punn!! Asalkan ada butang sudaaaah laa. Itu orang lelaki. Kalau isterinya nampak , pasti perang sakan di pagi raya sebab suami pakai butang tak matching dengan baju... Ayoooo ! 

                Perbezaan inilah yang menyebabkan salah satu punca konflik di antara suami isteri terutama sekali time pergi shopping lerr. Isteri nak waktu yang lama, panjat kedai sana panjat kedai sini untuk pilih satu kain..Suami nak cepat sebab dah tak tahan tengok cara isteri memilih barang... Akhirnya buat keputusan bawa anak lari ke restoren. LEGAAA.. 


                Boleh baca paper ! itupun klu anak2 tu tak nakal dan buas nak merayaulahh. Tapi tu tak habis lagi okeyy... Dah sampai kat rumah, lain pulak ceritanyaaa....  isteri mengadu barangan yang dibeli tersilap..  Dahla berjam-jam pilih barang.. tiba di rumah ada juga yang tersilap.... . suami mana tak melenting. Itu adalah tabii ciri-ciri wanita yang diciptakan oleh Allah. Bukan sesuatu kelemahan. Oleh itu, untuk memastikan peristiwa di atas ini tidak berulang, eloklah suami / bf menggunakan tips ini. Paling kurang, tidaklah terlepas pahala puasa kita kerana asyik geram marah pada isteri.


-  Pasang niat awal2 dari rumah korang mahu menghiburkan isteri/ gf.. fikirkan perkara yang telah memenatkan dia seharian di rumah atau tempat kerja.. dan ini adalah salah satu cara untuk perempuan gembira.. Niatnya ialah : Sahaja aku teman isteri/gf bershopping ikhlas seikhlas2nyaaaa' !!! #mampokahh???? 

-  Sewaktu dalam kereta tanya pasangan korang, barang apa yang hendak di beli.. so korang boleh sama2 mencari dan memilih kedai yang sesuai.. Ini boleh menjimatkan masa daripada si dia masuk ke semua kedai walaupun yang tak berkaitan.. 

-    Apabila sampai di kedai, tolonglah pasangan membuat pilihan jangan korang hanya tercegat atau duduk menunggu.. Beri pendapat jujur kepada si dia supaya dia tahu apa yang korang suka dan tak suka.. Ini juga dapat menjimatkan masa dari menunggu si dia mencuba semua baju di dalam butik..  Dan apabila memberi pendapat jangan hanya berkata “ OK ” ataupun “CANTIK ” kemudian senyap.. Nampak sangat korang tak ikhlas, bagilahh sedikit pujian tapi jangan tak cantik pon korang puji.. 

-    Korang boleh meminta jurujual di butik membantu pasangan mencari atau memilih barang yang di perlukan.. Ini boleh menjimatkan masa dari menunggu si dia mencari size atau barang yang di inginkan sendiri.. ataupun korang sendiri jer yg tlg si dia carikan size.. terserlah ciri2 lelaki budiman gitewww

-    Kalau dia meminta pandangan jangan terus membelek harga pada barang tersebut..Beri pendapat dahulu kemudian baru korang minta si dia fikirkan harga adakah berbaloi barang tersebut dgn harga yang mahal.. Kerana bagi perempuan harga adalah perkara terakhir yang akan di timbangkan sewaktu membeli sesuatu barang.. Perempuan sanggup berhabisan duit gaji sekalipun asalkan dapat barang yang di idamkan.. Ingat tuuu !!! 

-    Apabila pasangan sdg mencuba baju di dalam fitting room, tunggu di hadapan pintu supaya korang dapat melihat sendiri dan memberi pendapat terakhir sebelum si dia membuat keputusan untuk membeli.. Ini tak, ada lelaki yang hilang entah kemana sebaik je isteri/gf masuk ke dalam fitting room.. Dan bila time membayar korang terkejut si dia membeli pilhan yang lain..

-    Jadilah seorang lelaki yang gentleman, bawakan paper bag barang yang telah dibeli.. Dengan cara ini perempuan akan berasa korang happy dan caring sewaktu menemani si dia shopping..   

-    Ajak dia menikmati lunch, dinner or hi tea ke restoran yang menyediakan makanan yang sedap dan tenang.. (tak semestinya yg mahal) Dengan cara ini jer korang boleh mengurangkan masa dan duit si dia untuk lebih bershopping.. Masa ni borak dgn topik2 yang menarik supaya si dia tak bosan dan terfikir untuk bershopping lagi..  dan kebiasaanya perempuan bila dah kenyang mereka akan kurang nafsu untuk bershopping..

-    Ataupun ajak si dia menonton wayang, cerita yang dia suka spt filem romantic komedi.. Pasti dia akan berasa selesa menonton bersama korang dan cara ini juga sebenarnya dapat menghilangkan rasa tension.. lagipon cara ni boleh kurang kan masa si dia masuk2 butik2 yg ada kt dalam mall tuu 

- Apabila sampai di rumah pasti perempuan akan mencuba sekali lagi barangan yang dibeli, dan pasti korang juga sudah penat untuk melihat.. Tapi cuba lah luangkan 5 minit untuk melihat dan beri pujian bahawa pilihannya adalah tepat..


Haaaa mampu kerrr kaum Adam nak buat semua tips di atas?? Tak dapat buat semua buat 2,3 pun jadi laa yerkkk ! #kerana diriku begitu beharga !! 

2 comments: