Monday, 16 February 2015

Jogging Kononnya


Lama betul tak jogging, rasa ada dekat setahun lebih kot ke dua tahun ntah .. Peha pon dah size-size ayam golek , kalau jalan tu memang bergesel saja.. bontot pon makin melebor kalah orang yang dah beranak , nak buat macam mana memang baka bontot besorr. Dulu masa zaman anak dara pon walau kurus melidi bontot aku tetap up! hahaha aset katanyaa.. Aset takde hasil apa jadah.. 

Tapi apa yang merisaukan aku ialah bab perut.. Memang tak tau nak cover macam mana dah macam -macam taktik masih gitu gak terbonjol! Stress aku tau , tak nak laa orang dok teka-teka aku pregnant pulak bila tengok perut aku jer... Memang laa kata-kata tu doa , dan setiap kali orang tegur perut aku , aku amin kan ajer laah.. Tapi kalau dah ramai sangat tegur , sentap laa jugak walaupon dalam redha.. So lepas ni kalau nampak perut aku macam bunchhh , dont ever-ever uoolss berani buat tekaan cepu emas tau..  

korang jangan tertipu kalau tengok aku macam kurus jer , macam selim jer, huh! itu semua propa okey.. dalam gambar boleh laa aku cover-cover , realitinya memang tak seindah dalam gambar... Takkan setiap kali nak amik gambar nak kena tahan nafas , ye dakk ? Itu belum lagi kalau lepas makan, ya ampunnn aku punya senak button seluar pon rasa nak tanggal.. Itupon tak sedar diri lagi aku ni , tiap kali laa bagi alasan kat Shah nak beli seluar baru sebab tak muat dah seluar lama, tapi tiap kali beli tetap jugakk beli size yang lama.. Masih tak nak terima kenyataan yang aku kena bertukar size yang lebih besar... Lepas tu sehelai sehelai seluar aku sedekah dekat Mia.... Eeh muat pulak budak tu , korang bayangkan lahh betapa kurusnya aku dulu kalau tengok Mia...  Nangiss laa macam nihh  T_T

Sudahnyaa aku kenalaa paksa badan aku yang dah berlemak terbonjol sana sini ni pergi jogging... Ini pon sebenarnya cubaan ntah berapa kali ajak Shah teman aku bersenam , sebab badan dia pon boleh tahan macam di pam pam.. Tapi nauzubillah punyalaa susah nak ajak dia gi jogging , ada jer alasan dia.. Geram pulak aku ! 

Tapi masa cuti Thaipusam aritu , kebetulan Mia nak stay dengan aku 3 hari sebab mama dia gi holiday so adalah geng untuk aku ajak gi jogging. So bila ada Mia , baru laa Shah hegeh-hegeh nak ikut , kalau tak dia tu laa pemusnah harapan aku untuk kurus.. 


Pukul 8 pagi dah tercongok kat Tasik Shah Alam , ikutkan boleh jer jogging kat kawasan umah aku , tapi aku macam tak best lak jogging dekat-dekat jer .. Mengada sangat ! Sampai jer tasik bukan main aku laa paling semangat waja , siap buat streching bagai , and aku laa paling dulu jogging, Mia dengan Shah pon follow jer .. Mula-mula tu yer laa aku dengan Mia lari pon seriring jerk , Shah slow-slow dah tinggalkan kitaorang.. Lepas 10 minit, habisssss aku dah start semput, hamek ko berat gila nak bawak peha dengan bontot ..  Nak  tarik nafas pon tercungap-cungap , pastu lek lek laa aku jalan jerlaa sementara nak bagi nafas ni lega dulu. 

Tapi Mia memang tak kasi can k, takde say bye langsung slow slow dia tinggalkan aku .. Aku pon bajet jap-jap gi boleh laa aku kejar dia nanti , confident jer aku kejap lagi dia penat. tapi makin lama bayang Mia pon aku tak nampak dah , gilaa laju jugak budak ni lari.. Tapi sudahnyaa  sampai abis satu tasik aku pusing tengok-tengok dia dengan Shah dah tunggu aku kat bawah pokok kat depan kedai Kopi dah.. Jahanam !!

Rupanya dorang dua, dari seberang tasik dah nampak aku berlenggang jalan.. Memang mintak jadi bahan jer la aku aritu.. Tapi sempat laa aku smash sindiran dorang dua aritu , yerla umur mia beza berapa dengan aku. Aku masa umur 13 tahun pon stamina hebat lagi.. hahaha Tettap tak nak kalah kooo.. Lantak laa janji usaha tu ada kan.. Tapi korang jangan tanya lepas jogging kita orang bantai sarapan apa , aku pon tak nak bagitahu kalau tak nanti perasaan bersalah tu datang balik...  

Tapi aku rasa usaha untuk aku jogging ni memang akan buat azam aku untuk kempiskan perut dan kecikkan peha ke laut perginyaa . So aku rasa baik gunakan pendekatan yang senang, buat sit up and tekan tubi jer kat rumah  bila-bila masa pon boleh buat kan... Tak yah nak beria -ia nak kena pergi tasik shah alam bagai. Tapi kan dah seminggu aku buat sit up ni perut aku dah start rasa cramp , Shah kata memang mula-mula akan rasa macam tu sebab otot-otot aku  terkejut.. Dia suruh aku jangan berenti walaupon dah cramp , nanti dah lama-lama akan biasa la perut aku tuh.. Tapi nak tunggu biasa seksa woiii , so sekarang aku selang sehari  jer buat sit up , agak-agak berhasil tak usaha aku yang cenonet tuuu.. haaaa takyah jawab, lantak aku kat situ ! 


Jogging tak hebat mana , posing jer lebih kita orang... 


Mamat ni lagi laa , fefeling macam shoot iklan NIKE katanya.. hurmmm




Okey last selfie sebelum pergi menyantaaapp ! sekarang aku memang suka senyum simpul macam tu , kalau tak muka aku pon nak melebor .. Nyampahh! 

No comments:

Post a Comment