Sunday, 1 March 2015

Makan Besar Kat Jeram

Assalammualaikum

8/2/2015 yang lepas genap umur abah yang ke 69 tahun. Tapi sebab date tu aku meniaga kat subang parade , so plan dengan akak aku nak celeberate birthday abah the next weekend.. Alahh bukan celebrate sangat pon , nak belanja makan and bawak abah relax-relax jer sebab selalu kalau kita orang balik sungai buloh abah yang masak so birthyday dia biar la kasi dia makan luar. 

Abah aku memang ON jer kalau anak-anak ajak keluar , kalau kerja dia sanggup amik cuti. Yerlaa mak bapak mana yang tak nak spend time dengan anak-anak kan.. Nak plak anak-anak semua dah kawen , ada family & kerja sendiri. Dorang sendiri nak ajak anak-anak keluar , takut menganggu so tunggu jerla anak-anak pelawa nak bawak pergi bercuti ker , pergi makan luar ker. 

Masa akak aku bagitau birthday abah aritu aku terus laju jer bagi idea nak ajak abah dinner kat Jeram, Kuala Selangor. Aku dengan Shah pon dah lama kepingin nak makan seafood kat Jeram ni sebenarnya , sebelum ni asik dengar orang cakap jer pasal makanan laut kat Jeram. Tapi sebab tak pernah pergi so tak berani nak redah dua orang laki bini. Kalau ramai-ramai syok sikit , baru lah berbaloi ! Boleh order banyak-banyak dan makan pon banyak-banyak ! 

Disebabkan kita orang semua tak pernah sampai Jeram ni , kita orang search kat waze jer dari Sg Buloh tak sampai sejam lebih kurang 45 minit dah sampai. Masa perjalanan pergi tu ntah mana-mana la waze tu ajar kitaorang jalan kampung , mujur la petang dan cerah lagi takdela sesat barat, kalau malam memang tak nampak kot lorong-lorong jalan kampung tu sebab kiri kanan pon pokok getah. Tapi masa on the way balik boleh pulak waze ajar ikut hihgway. Lagi la sekejapan dah sampai kalau tau masa pergi tu takyah belit-belit rupanya masuk highway LATAR jer senang. Haishhh suka hati ko jer la nak ajar ikut mana , selalu macam tu . Pergi jalan lain , balik jalan lain dah tu macam mana lah nak pandai jalan sendiri.

Bila sampai jer Jeram terus nampak besar -besar restoran Aroma Ikan Bakar sebelah kanan. Bapak punya besar restoran tu , keta berduyun-duyun tak tau datang dari mana ntah. Masa tu aku dah tak sedap hati sebab tak buat reservation. Shah dah perli-perli aku kalau takde table , kita makan bersila tepi laut jerla.. Abang ipar aku actually dah call restoran  tengahari tu , nak book table tapi dorang kata dah penuh.  Tapi dengan hati yang kental , kita orang gamble jer redah dengan harapan ada meja kosong. Dan nasib baik ada ! Itupon join event reunion sekolah mana ntah, gasak la janji dapat meja , dapat makan. Kalau tak, nak menunggu meja kosong ntah berapa jam lagi. 

So kalau korang plan nak pergi makan kat sini , jangan nak main redah better buat reservation. lagipon kalau korang buat tempahan boleh pilih nak meja view laut ker , makan bersila ker baru la syiokk..  Shah kata  nak makan kat meja yang atap rumbia tu RM10 tapi kalau nak lagi best view laut  add on lagi RM10 . 


Masa aku datang aritu memang meja yang atap rumbia tu penuh , bukan situ jer satu restoran penuh , segala mak nenek manusia datang bergerombolan. Ada yang buat reunion , birthday , geng konvoi keta , family dinner dan macam-macam la. 

Sementara nak tunggu Shah dengan abang ipar aku pergi membelek lauk apa nak di order , kita orang yang lain bersantai kat tepi laut dulu la. Melihat suasana matahari terbenam sambil posing-posing feeling cantek amik gambar anak beranak. Abah pon ikut jer la kepala anak pompuan dua orang ni.  





Lama gak kitaorang lepak tepi laut tu , tapi masa tu air tengah surut. So nan hado laa air laut nya. Lisa pon syok jugak dapat main pasir, kesian budak bandar tak pernah main pasir. Mak bapak nya pon lantak kan jer. tapi kejap jerla , sebab nak maghrib dah.  


Lepas dah maghrib semua barulah memasing sibuk duduk kat table nak mengorder air , kehausan memasing. Tadi tak hengat memasing nasib bibik ada tukang jaga meja , kalau tak meja pon kena kebas orang. Lebih kurang sejam jugak la menunggu makanan sampai , dah la order macam-macam , jenuh nak tunggu satu -satu makanan ko sampai. Antara menu yang kita orang order malam tu , Butter Prawn , Ketam Bercili , Ikan Pari Bakar , Siakap Steam Limau , Terubuk Bakar, Sotong Celup Tepung , Kailan Ikan Masin , Tom Yam Campur, Pepahat Masak Sambal dan last Kupang Masak Halia. 

Bagi Shah order memang segala jenis hidupan laut dia nak makan. Padan sangat lah , orang lain dah berenti makan dia tak habis-habis lagi. Tapi alhamdulillah semua pinggan licin , takde membazir .  




Tapi ini jer gambar aku sempat snap sebab dah kebulor sangat tak teringat nak ambik gambar. Lagipon bila makanan sampai macam enjoy giler okey makan berebut-rebut ramai-ramai.. Pulak tu untung kita orang join reunion sekolah jawa malam tu , dorang siap panggil artis  Herman Tino dengan penyanyi mana 90an mana aku tak tau buat persembahan malam tu. Jawa pon jawa laa uoolss tapi kita orang layan jerla..  Nasib suara depa mantoopp jugak


Lepas abis makan sempat borak-borak walaupun memasing dah tersandar kemengahan, Puas hati dapat makan seafood sebab masa kat cuti sekolah aritu pergi JB tak sempat nak bawak abah makan seafood. Total bill kita orang semua malam tu dekat Rm400 la jugak .. Bagi kita orang memang padan la dengan apa yang kitaorang order semua tu tadi dengan 10 orang makan. Iskk bagi aku okey sangat , makanan pon sedap. 


Okey last picture tatap laa gambor aku laki bini. Shah dah makin bulat muka macam di pam-pam.. Takpela bulat pon tetap kesayangan.. hahaha 

Monday, 16 February 2015

Jogging Kononnya


Lama betul tak jogging, rasa ada dekat setahun lebih kot ke dua tahun ntah .. Peha pon dah size-size ayam golek , kalau jalan tu memang bergesel saja.. bontot pon makin melebor kalah orang yang dah beranak , nak buat macam mana memang baka bontot besorr. Dulu masa zaman anak dara pon walau kurus melidi bontot aku tetap up! hahaha aset katanyaa.. Aset takde hasil apa jadah.. 

Tapi apa yang merisaukan aku ialah bab perut.. Memang tak tau nak cover macam mana dah macam -macam taktik masih gitu gak terbonjol! Stress aku tau , tak nak laa orang dok teka-teka aku pregnant pulak bila tengok perut aku jer... Memang laa kata-kata tu doa , dan setiap kali orang tegur perut aku , aku amin kan ajer laah.. Tapi kalau dah ramai sangat tegur , sentap laa jugak walaupon dalam redha.. So lepas ni kalau nampak perut aku macam bunchhh , dont ever-ever uoolss berani buat tekaan cepu emas tau..  

korang jangan tertipu kalau tengok aku macam kurus jer , macam selim jer, huh! itu semua propa okey.. dalam gambar boleh laa aku cover-cover , realitinya memang tak seindah dalam gambar... Takkan setiap kali nak amik gambar nak kena tahan nafas , ye dakk ? Itu belum lagi kalau lepas makan, ya ampunnn aku punya senak button seluar pon rasa nak tanggal.. Itupon tak sedar diri lagi aku ni , tiap kali laa bagi alasan kat Shah nak beli seluar baru sebab tak muat dah seluar lama, tapi tiap kali beli tetap jugakk beli size yang lama.. Masih tak nak terima kenyataan yang aku kena bertukar size yang lebih besar... Lepas tu sehelai sehelai seluar aku sedekah dekat Mia.... Eeh muat pulak budak tu , korang bayangkan lahh betapa kurusnya aku dulu kalau tengok Mia...  Nangiss laa macam nihh  T_T

Sudahnyaa aku kenalaa paksa badan aku yang dah berlemak terbonjol sana sini ni pergi jogging... Ini pon sebenarnya cubaan ntah berapa kali ajak Shah teman aku bersenam , sebab badan dia pon boleh tahan macam di pam pam.. Tapi nauzubillah punyalaa susah nak ajak dia gi jogging , ada jer alasan dia.. Geram pulak aku ! 

Tapi masa cuti Thaipusam aritu , kebetulan Mia nak stay dengan aku 3 hari sebab mama dia gi holiday so adalah geng untuk aku ajak gi jogging. So bila ada Mia , baru laa Shah hegeh-hegeh nak ikut , kalau tak dia tu laa pemusnah harapan aku untuk kurus.. 


Pukul 8 pagi dah tercongok kat Tasik Shah Alam , ikutkan boleh jer jogging kat kawasan umah aku , tapi aku macam tak best lak jogging dekat-dekat jer .. Mengada sangat ! Sampai jer tasik bukan main aku laa paling semangat waja , siap buat streching bagai , and aku laa paling dulu jogging, Mia dengan Shah pon follow jer .. Mula-mula tu yer laa aku dengan Mia lari pon seriring jerk , Shah slow-slow dah tinggalkan kitaorang.. Lepas 10 minit, habisssss aku dah start semput, hamek ko berat gila nak bawak peha dengan bontot ..  Nak  tarik nafas pon tercungap-cungap , pastu lek lek laa aku jalan jerlaa sementara nak bagi nafas ni lega dulu. 

Tapi Mia memang tak kasi can k, takde say bye langsung slow slow dia tinggalkan aku .. Aku pon bajet jap-jap gi boleh laa aku kejar dia nanti , confident jer aku kejap lagi dia penat. tapi makin lama bayang Mia pon aku tak nampak dah , gilaa laju jugak budak ni lari.. Tapi sudahnyaa  sampai abis satu tasik aku pusing tengok-tengok dia dengan Shah dah tunggu aku kat bawah pokok kat depan kedai Kopi dah.. Jahanam !!

Rupanya dorang dua, dari seberang tasik dah nampak aku berlenggang jalan.. Memang mintak jadi bahan jer la aku aritu.. Tapi sempat laa aku smash sindiran dorang dua aritu , yerla umur mia beza berapa dengan aku. Aku masa umur 13 tahun pon stamina hebat lagi.. hahaha Tettap tak nak kalah kooo.. Lantak laa janji usaha tu ada kan.. Tapi korang jangan tanya lepas jogging kita orang bantai sarapan apa , aku pon tak nak bagitahu kalau tak nanti perasaan bersalah tu datang balik...  

Tapi aku rasa usaha untuk aku jogging ni memang akan buat azam aku untuk kempiskan perut dan kecikkan peha ke laut perginyaa . So aku rasa baik gunakan pendekatan yang senang, buat sit up and tekan tubi jer kat rumah  bila-bila masa pon boleh buat kan... Tak yah nak beria -ia nak kena pergi tasik shah alam bagai. Tapi kan dah seminggu aku buat sit up ni perut aku dah start rasa cramp , Shah kata memang mula-mula akan rasa macam tu sebab otot-otot aku  terkejut.. Dia suruh aku jangan berenti walaupon dah cramp , nanti dah lama-lama akan biasa la perut aku tuh.. Tapi nak tunggu biasa seksa woiii , so sekarang aku selang sehari  jer buat sit up , agak-agak berhasil tak usaha aku yang cenonet tuuu.. haaaa takyah jawab, lantak aku kat situ ! 


Jogging tak hebat mana , posing jer lebih kita orang... 


Mamat ni lagi laa , fefeling macam shoot iklan NIKE katanya.. hurmmm




Okey last selfie sebelum pergi menyantaaapp ! sekarang aku memang suka senyum simpul macam tu , kalau tak muka aku pon nak melebor .. Nyampahh! 

Thursday, 12 February 2015

Pengakhiran Yang Menginsafkan

Al fatihah  buat alahyarham Datuk Nik Abdul  Aziz bin Nik Mat , semoga rohnya di cucuri rahmat.




Aku bukan la pengikut nya, anak murid jauh sekali mengenali beliau secara langsung atau tak langsung . Pernah beberapa kali mendengar ceramah beliau di internet. Tapi aku pon tak tahu kenapa hati aku begitu hiba bila mendapat tahu berita kematian beliau. 

Sayup bila membaca berita yang orang ramai sebarkan kat facebook , dada akhbar dan tv. Kenapa aku rasa seolah - olah kehilangan seseorang yang aku pernah kenal, pernah jumpa walaupun sebenarnya tidak. 

Subhanallah.. Bila aku fikir aku akur , perasaan ini Allah singgahkan di hati-hati hambanya untuk menyanjungi , mengasihani dan menyayangi beliau walaupon sebelum ini tak pernah terdetik untuk aku ambil tahu kisah mengenai beliau.

Jujur aku tak pernah membenci Tok Guru Nik Aziz, kerna bagi aku dia seorang ulama yang semestinya di hormati oleh sesiapa pon. Nak dibandingkan ilmu , pengalaman yang ada pada beliau bisa membuatkan sesiapa pon malu pada diri sendiri, malu pada DIA. Jadi apakah layak kita untuk membenci atau mempertikaikan apa jua yang keluar dari bibirnya sewaktu hayatnya masih hidup. 




Janji Allah itu benar, mati itu pasti. Pemergian Allahyarham Datuk Nik Aziz pastinya memberi kesan pada seluruh umat islam di negara kita, terutama sekali pengikut-pengikutnya. Lautan manusia mengiringi jenazah allahyarham menunjukkan betapa kasih dan hormatnya mereka pada allahyarham. Semua ini adalah kuasa Allah , pasti Allah juga kasihkan pada allahyarham sehinggan digerakkan hati-hati manusia ini untuk turun sama-sama sembahyangkan dan mengiringi jenazah beliau.  

Tapi aku sebagai manusia biasa dan hamba Allah yang jahil setiap kematian memang menginsafkan aku. Smenejak aku kehilangan arwah mak, aku memang mudah terkesan mendengar berita kematian. Aku boleh memahami perasaan keluarga si mati , atau aku secara automatik akan terfikir bagaimana pengakhiran aku pula nanti. 

Bagaimana cara aku akan mati ? Accident ker, kerana penyakit ker , dibunuh ker, atau macam mana sekali pon memang tak terpikir oleh akal aku. Di mana aku akan mati ? Rumah , hospital , tepi jalan, tepi longkang. Allahu akbar , takut kan bila pikir kan bagai mana kita akan mati suatu hari nanti. Entah esok atau lusa. entah beberapa jam lagi. Ada ke orang yang akan menangisi kematian aku, mendoakan kesejahteraan aku ? Wallahualam ....

Semua itu rahsia Allah. 

Kalau la kita tau saaat kematian kita pasti kita sekarang bertungkus lumus mengumpul amal, berbuat kebaikan, mohon maaf pada semua orang... Melihat kematian orang-orang soleh di tangisi, di doakan, di solatkan beribu-beribu orang, untungnya mereka. Malah Allah telah buka pula pintu hati hambanya  seperti aku yang tidak pernah kenal pon dengan beliau langsung. Aku yakin bukan aku sahaja yang di beri perasaan ini , kalau tak mungkin harini kat facebook tak penuh dengan kisah-kisah Tok Guru ... Padahal yang share tu aku rasa dorang pon orang seperti aku yang sebelum ini tak pernah jumpa pon dengan beliau. 

Setiap yang hidup akan mati. Janji Allah itu pasti , cuma bagaimana kita berjalan di atas bumi ini, apa yang kita amalkan di dunia menentukan di mana kita akan berada di akhirat nanti. Aku bukan la baik tapi mana tahu dengan penulisan aku hari ni mampu memberi sedikit pahala buat aku di hari jumaat ni , sama-samalah kita mengingati mati, berebut untuk berbuat kebaikan walaupon kecil dan menginsafi orang yang telah pergi. 

Sessunguh nya orang yang mengingati mati adalah orang yang bijak, sabda Rasulullah s.a.w

Semoga allahyarham di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, dan suatu hari kita juga di tempatkan bersama mereka. Amin....

Tuesday, 10 February 2015

Pestime Masak Kuew Tiaw ?

Cubaan pertama memasak kuew tiaw goreng basah! haha sian dah lama hidup baru nak cuba masak kuew tiaw goreng, selalu pandai order jerk. Gitula isteri-isteri moden sekarang, ker aku jer cengitu ? Okey fine ! Aku jer macam tuuuu ....

Aku ni bukan apa tekak kampung sangat , asal makan jer nasi, kat kedai ker , kat rumah ke , memang nasi.. nasi..nasi.. Sape kenal aku memang tahu sangat dah, takyah lauk sedap sangat pon takpe, ikan goreng dengan sambal belacan pon boleh. Western jangan la ko offer , memang kembang tekak aku! Tapi sekali sekala layan jugak la, sebab laki aku tu boleh tahan mat saleh dia..

Nak di jadikan cerita masak kuew tiaw ni , teringin punya pasal lahh.. Ntah kenapa minggu ni aku memang tak lalu nak makan nasi.. Mengada naper ntah tekak aku ni , sampai kadang tak lalu punya pasal sanggup aku makan roti jer. Pastu bila angin dah naik kat kepala baru rasa nyesal berguling-guling. 

Perut aku ni memang manja nauu pantang la makan lambat skit cepat jer angin merasuk satu badan. Shah sampai nak berbuih bebel kat aku, pesan suruh makan, makan, tapi aku anggap macam dia menyanyi jer. Bila sakit tau mintak tolong orang tu picitkan kepala lah , buatkan milo lah. Huh! dasar mengada !! 

So disebabkan perut aku yang tengah mogok nasi sekarang ni, barulah hegeh-hegeh google resepi nak masak char kuew tiaw. Tapi aku ni jenis masak tak reti nak ikut resepi google, biasa memang ikut citarasa sendiri jer , main campak-campak tahu-tahu dah siap! haha hebat ko jah ! takdelaa so far aku kalau nak masak google aku ialah akak aku.. so nak resepi apa jer , tanya jer intan payung tu kompom berdesupp dia reply. macam google laa type jer terus keluar resepinya kan. Sekali dia bagi resepi , nah macam ni jerkk ?? simple gilerr naper lah dari dulu aku tak try masak.. 


Tapi aku ni jenis kalau nak masak baru hegeh-hegeh nak beli bahan. Sebab aku tak suka simpan bahan basah dalam peti ais lelama, nak masaknya tak tahu bila .,. Dulu aku suka beli lauk buat stock konon rajin nau nak masaknya.. Sekali dalam sebulan tu ada la 3,4 kali masak. Sebab balik jer dah malam, weekend pulak asik merayap , pergi bercuti sampai 3,4 hari dah tu bila masa nak masaknya kan. Tau-tau bukak peti ais sayur-sayur dah layu, ayam pon dah kejung pucat beku. 

So sekarang aku gunakan tips kalau nak masak baru beli bahan, untuk elakkan dari membazir. Memang la renyah sebab nak singgah beli bahan sikit-sikit, berapa kali nak singgah kedai ken. Tapi nasib baik otw nak balik rumah aku boleh singgah mydin, so takdela payah sangat. Kat mydin tu semua ada, pukul 10 malam aku datang pon still ada lagi ikan fresh , santan, udang, sayur. Takat nak beli untuk sekali dua masak tu boleh sangatlaa. 

Tapi nak masak char kuew tiaw ni aku nak beli bahan basah pon udang, taugeh , fishball jer pon. Tak sampai 5 minit masuk mydin dah settle. Sampai rumah terus bersilat kat dapur dengan pantas, menggunakan resepi dari "google" aku tadi. Dan  selepas 30 minit ini lahh hasilnyaa.. 




Tak sangka sedap melampauu koo resepi intan payung kiter. Tq for sharing! Lepas ni nak mintak resepi mee bandung plak ! huh?? hahhaha memang buang tebiat laa kalau aku nak masak benda-benda gituhh... 

Monday, 19 January 2015

Prudential Menjadi Pilihan

Assalammualaikum ! 

1st of all , "Aku tanya apa khabar semua ???? " hahaha saje amik mood lagu AJL malam tadi walaupon hakikatnyaa aku memprotes keputusan juri menobatkan lagu tu sebagai Juara Lagu..

Okey bukan pasal Ajl aku nak share mungkin esok atau lusa baru aku akan hapdeet rasa ketidak puasan hati ku  terhadap lagu tuhh.. Harini nak bagi kesedaran mengenai insuran, untuk sape yang masih tak sedar diri lagi meh sini baca..  oopss! main kasar nampakk.. =D

Korang dah ada insurance ke belum ? Sibuk jerk nak tanya ken orang sebab aku baru hegeh-hegeh sebenarnya sign up insurance baru dan kali ni dengan Prudential pulok. Seriously ni ntah ke berapa kali aku sign up life insurance ..

Sebelum ni dengan Takaful dah dua kali , masa tu aku baru-baru kerja.. Baru ada gaji tetap , walaupon duit gaji masa tu cukup-cukup nak makan jer sebenarnya , tapi tetap ku gagahkan diri amik insuran ..  Yes!! kesedaran aku mengenai kepentingan insuran memang sangat tinggi, sebab tu baru jer start kerja aku dah beli insuran bukan apa untuk kesenangan , keselamatan dan jaminan di masa susah atau sakit.. 

Lagipon masa tu aku kerja as photographer , so aku pikir risiko untuk aku kemalangan ke , kena ragut ke , sakit ke sangat tinggi..sebab tu aku cepat-cepat amik insuran untuk pastikan kalau aku sakit atau kemalangan takdela aku terkanjai nak membayor rawatan hospital.  

Tapi disebabkan aku berenti makan gaji pon agak cepat , dan dengan pendapatan yang tak menentu sebab aku bekerja sendiri lepas berenti  menyebabkan aku lack bayar premium insuran aku masa tu. Dan seperti yang korang tahu insuran kalau tak bayar bulanan selama 3 bulan berturut-turut premium insuran tu akan mati atau kata lain burn macam tu jerk.. (Tak silap aku laa, ke 6 bulan ntah. ) Walaupon sebelum tu ko dah bayar setahun , dua.. So bila dah deactivate ko kene laa sign up insuran baru plak.. Tak ke membazior namanya tuh! huh rogi...rogi... 

So kali ni aku jumpa panel insuran prudential yang di introduce oleh akak aku, nama dia Lynda Clara. Ikutkan umur aku yang dah masuk 30series ni memang dah tua jugak, baru hegeh2 nak beli insuran. Rugi sangat tau !!  Tapi bak kata pepatah orang putih "better late than never " yer daakk ? cewahh !  Yerla kita ni makin berusia makin berisiko untuk dapat sakit sebenarnya, so takkan nak tunggu sakit baru nak amik insuran betul tak ? masa tu nak amik pon, agent insuran tak nak layan ko dah!

Nangislahh ko tepi katil hospital sengsorang kat sana... hahaha kejam kan ayat aku ! 

Actually aku pon berkobar-kobar nak beli insuran ni since tahun lepas sebab , bila dapat berita ada dua orang kawan aku kene operation sebab ada cyst dan sorang lagi ada fibroid. Bila check dua2 kena buat immediately operation sebab dah stage bahaya.. Haaa kalau ada insuran boleh la depa cover bill operation semua kenn, kalau tak ?? mana nak cekau kak oii.. Actually akak aku pon pernah ada fibroid 5 tahun dulu , sama gak kene immideately operate. And of coss akak aku ada insuran , siap dua insuran lagi cover.. so tak salah kalau ko beli insuran bebanyak janji mampu.. 

 Dan disebabkan berita-berita kawan-kawan aku tadila buat aku lagi mengelabah nak cepat sign up insuran. Kalau tak dok tangguh-tangguh jugak, tunggu apa pon tak tauu.. 

Btw apa yang aku suka dengan prudential sebab dorang ada saving skali. so kiranya macam 2 dalam satu la , insuran pon dapat , duit tabung pon ko dapat. sesuai sangat untuk orang yang tak pandai nak menyimpan macam aku.

Bila dah set appointment dengan Lynda , aku pon tak banyak soal sangat, sebab aku dah tau aku nak apa. lain la kalau orang yang blur2 pasal insuran ni boleh la tanya panjang lebar. Tapi aku pon amik premium yang ikut kemampuan aku nak mebayor bulan-bulan, tak nak la sekerat jalan nanti aku tak mampu nak bayar ke stop macam tu jer. Dan yang penting bila umur aku dah 50 nanti aku tahu aku ada duit saving kat situ. =D


takdela nanti tua aku dok sibuk jual kasut lagi.. hahaha Tapi kalau jadi tokey apa salahnya kan.. tapi kali ni memang aku akan nekad nak disiplin membayar tak kira apa pon terjadi! Dan kalau ada rezeki lebih aku nak tambah lagi akan2 datang.. 

So korang yang takde insuran lagi elok laa cepat beli, jangan tangguh sebab sakit , mati pon tak tangguh-tangguh kalau nak singgah kat kita.. choii la kan! tapi itulaa hakikatnya, so jangan nak kata korang akan sihat sampai tua. Jangan kata korang takde keturunan sakit barah ke , sakit fibroid ke , sekarang ni penyakit tak kenal keturunan dah oii , kalau Allah nak bagi ujian tu kat kita mana boleh nak tolak kan.. Yes mestilah kene redha , setiap yang hidup akan mati . Tapi kalau boleh cegah ? boleh usaha untuk berubat mestilah kita kene berusaha kan.. Takkan nak duduk saja.. Tepuk dada tanya selera laa ..  

 Anyway kalau korang nak try sign up dengan agent yang aku jumpa tu boleh direct contact dia 
Azlinda - 019 6090693 sebab minah ni memang tip top service dia... Dengar ko sakit jer berdesupppp dia sampai , silap-silap lagi awal dari ambulans ! heheh  kalau tak nak pon takpe  korang cari laa sendiri mana-mana agent, Takaful ada , AIA ada, macam-macam la tinggal korang nak pilih nak compare yang mana paling bagus. 



Amboii cik lynda free promo ni, boleh laa belanja ayam golek nanti! 
okey uools daa !! semoga kita berusaha untuk mengamalkan gaya hidup sihat , dan sentiasa berfikiran positive yaa..  hiyaakk !! Muahhhss xoxo

Thursday, 15 January 2015

Hello ....

Assalammualaikum...

Yerrr memang lama tak hapdet , bosan jugak bukak jer blog asik2 entry 6bulan lepas .. Sampai ada yang ingat aku dah mengandung sebab tu lama tak hapdet blog.. huhu okey itu tak kelakar yerkk! Tapi aku harap kata-katamu menjadi satu DOA..Aminnnn =)

Dan paling terharu buat aku bila terserempak dengan silent reader, siap tegur lepas siap pesanan penaja suruh aku hapdet blog balik.. Derr... Aduii merah padam menahan malu uoolss.. Rasa macam tak caye korang begitu supportive nak aku merepek kat sini. Akak bukan laa glamer benor , tapi bila ada yang tegur tu rasa macam eeh betul ker kome follow blog teman??? 

^_____^ " Pandang dari atas ke bawah "

Apa-apa jerla, arini aku menulis pun bukan nak buat comeback ker, throwback , or apa2 jerla.. cuma aku memang rindu sangaaat nak merepek kat sini , sebenarnya sebelum ni ada jer dua tiga entry aku cuba nak hapdet tapi sangkut-sangkut ceritanya.. Sudahnyaa tahu-tahu basiiiii !! Dah tak best rasa nak hapdet.. 

Walaupon ada yang kata tak per hapdet jer , janji ada story.. Huh! tapi kalau korang baca story aku macam tengok citer seram kelakor tapi tak kelakor sangat tak ke rasa macam nak muntah.. ?? So dari aku syok sendiri baek aku kepam jer citer2 tu.. 

Itu satu masalah, satu masalah lagi ..kadang-kadang memang aku tak rasa ada benda nak citer kat semua orang.. huhuhu takat makan kat Chilis dengan en somi nak story mory kat sini rasa macam gedik sangat uolss. Akak pon tak de anak lagi , nak hapdet pasal kecomelan atau kisah anak sendiri pon tak boleh..

Nak story pasal bisnes ?? hurmm bukan laa jutawan , atau business woman tahap profesional nak poyo-poyo... Life aku biasa jer , rasa macam sama dengan korang-korang kot , silap-silap korang lagi happening! Kesahnya bila setiap kali bukak jer blog pikir takde apa yang menarik , itulaa yang bersawang sampai bertahun.. Sedih! 

Okey la , rasa macam dah cukup untuk aku say hello to everyone menandakan aku masih wujud disini dan give a big welcome to 2015 ! Tunggu laa kalau esok lusa ada citer menarik aku nak throwback & tempek kat sini.. mana tahu kenn.. 
btw semoga perjalanan tahun ni dipermudahkan  untuk aku dan korang semua =)

See yaa !