Friday, 27 June 2014

Baju Raya Dynas Nursing Attire 2014

Lagi berapa hari jer nak puasa , tapi aku rasa kompomm ramai dah survey-survey baju raya , ada yang dah siap tempah pun , ntah-ntah dah siap jahit pun.. hehe Aku pun dah selamat tempah tapi siap nyer masih belum nampak bayang baju pun lagi.. aduii ! semoga sejarah tahun lepas tidak berulang , bila mana malam raya aku masih tenung muka tailor.. T_T

Sekarang ni baju raya memang tak boleh last minit , kalau dulu yer lagi sehari nak raya pon boleh lagi turun Jalan Tar , tak pun PKNS shopping.. Sebab lagi last minit ko shopping lagi murah katenyerr.. Tapi sekarang lagi last minit ko shopping memang menangis laa ko ! Bukan takat murah , tapi yang tinggal hanyalahh size-size kak Adibah ... sedihh ! Kalau yang ada size kita-kita ni design yang tinggal ala-ala kak Melaah gitewww... huh ! sanggup ke nak pakai ??? 

So jangan cari pasal , haruslaah dapat gaji nanti terus shopping baju raya laju-laju.. Sebab kat butik aku pun sekarang ni orang dah start sopingg , siap bawak adik ipar , akak ipar, mak sedara semua sopping sesama..  Bagus betul perancangan awal .. ^_^ 

Jadi untuk korang bakal-bakal ibu atau mak-mak budak yang menyusu badan & mengandung boleh start heret somi-somi datang butik DNA Setia City Mall ataupun DNA The Curve untuk tengok collection raya.. Mana tau ada yang berkenan dek hati boleh rembat teerusss.. Heeiii jangan tunggu kak oii , sebab kali ni baju raya memang DNA tak keluar bebanyaakk.. 

Aku kasi review sikit-sikit collection raya DNA tahun ni yerkk, untuk korang cuci-cuci mata.. Lagipun ramai regular customer yang dah tanyer aku lapan puloh kali bila baju DNA nak update kat website.. hahaha aduuii kak , tulung laa jangan tanyer yang saya takde jawapan.. Kalau aku model , aku photographernyer senang ! hehehe 

 Sebab nak tunggu gambar exclusive dari Dynas , tak tahu laa kapan baru dapat.. Sekarang ni Dynas kat Japan pulak dahh , takut bila dia balik tahu-tahu baju pon dah abisss.. haaaa nanti lopong korang yang dok tunggu-tunggu tuuu.. So meh sini aku kasi review , ini pon gambar tak berapa nak proper sebab Mem takde nak mekap-mekap, sebab ni gambar untuk tatapan staff jerkk sebenarnya, mem bagi masa baju baru siap... hohohoh mati laa akak , kalau mem besar tau akak hapdet gambar niii.. Tapiii cantek apaaaa ???? ken ? ken ??? huhuhu orang dah lawa cantek je tak mekap punnn, barulaah natural beauty !! tak gituuuuu  ?? =D


Jubah chiffon yang lembut di badan , cair di mata.. *_*  



 Jubah Cotton Lace yang sedap di pakai & yang penting kain yang senang gosok !





Koleksi baju kurung kat atas , ampunnn gambar yang aku padam tu adalah gambar aku yang super huduhhhh ! tak sanggup nak tayang ... hohoho pandai muka sendiri huduh tak nak show off , muka orang takpe .. Tapi yang aku pakai tu baju kurung chiffon moden, nak tau macam mana rupe datang butik sendiri yerrr.. hekhekhek

Kurung Lace , yang ni boleh pakai as a dress sahaja untuk orang yang tak bertudung atau pun untuk non muslim..  Kain ni lagi senang tak payah gosok langsung ! 




 Jubah mengandung, dari kain cotton lycra yang lembut & berat .. 





Okey cukup..cukup... !! Buat masa ni, itu sajer yang boleh aku share .. Kalau ada yang nak baju match mak & anak kene datang butik bulan puasa ni.. Sebab aku pon tak dapat stock dari HQ lagi.. Apapoonnn datang butik jer lagi senang , boleh pegang , try & beli terus kalau berkenann.. hehe Kalau sesiapa yang nak shopping on9 punnnn boleeeh , boleh pergi kat website dnabydynas.com .. Hope entry aku ni sedikit sebanyak dapat membantu pada korang yang dok survey baju maternity & breastfeeding.. Enjoys & Selamat Berpuasa !! 

Tuesday, 24 June 2014

Pagi Yang Ceria Selepas Tebus BonusLink

Selepas bertahun-tahun pakai kad Bonuslink , baru pestime aku tebus point Bonus link.. huhu Ini pon sebab akak aku ingatkan , kalau tidak memang manjang luperr.. Tapi sebenarnya bila nak tebus ni aku pon sendiri tak tahu nak pilih barang apa untuk tebus.. Barang elektrik kebanyakkannya dah complete kat rumah.. 

Alang-alang nak tebus kalau boleh biarlah yang berbaloi kann... Mula -mula tu akak aku suggest vacum cleaner , sebab rumah aku takde vacum lagi .. Tapi bila aku pikir rumah aku bukan ada banyak carpet pon , semuanya lantai mamar & lantai kayu.. Aku pulak jenis yang kalau vacum rasa macam tak bersih jerkk.. Mesti nak pakai penyapu jugak lepas tu terus mop.. Nanti tebus vacum aku takut buat perhiasan dalam stor jerk.. 

So bila dah beberapa hari pikir , akhirnya aku menemui jawapan barang apa yang aku nak tebus.. hohoho Barang yang sangat penting , supaya setiap pagi aku takde laa moody hanya di sebabkan satu benda ni jerkkk, takde lagi berguling-guling atas katil, takde lagi berpeluh-peluh menghadap benda alah yang satu niii..  jeng jeng jeng...  Apakahh ???

^
^
^^^^
^
^
^
^
^
^^^^^^^
^
^

Tadaaaaaaaaaaaaaa!! 


Iron Steam untuk mengosok baju dengan mudah tanpa rasa sangsi...!! eceeehhh !! Haaa nak tau kenapa dalam banyak-banyak barang elektrik aku pilih iron steam ni ?? Kalau orang lain mesti nak amik pembakar kuih la , pemanggang ayam la atau pemukul telur ataupunnn dapur elektrik . hehe Maaf aku belum tahap mak-mak lagi... ooppss ! Okey ini laah alasan aku untuk pilih iron steam !! 

Aku ni sebenarnya paling tak suka dari zaman sekolah lagi ialah mengosok baju , paling malas , paling benci , paling seksa pada aku ialah mengosok baju.. Bagi laa aku berlonggok baju untuk aku basuh , sidai atau lipat aku masih gagah dan boleh senyum lagi .. Tapi kalau bab mengosok memang hentak - hentak kaki laa jawabnya.. 

Sebab tu aku memang tak sesuai untuk kerja dalam pejabat yang kene pakai baju bergosok setiap masa.. Kalau tak , memang meroyan laa aku tiap -tiap pagi.. huh ! Dapat suami pulak memang tak perlu pakai kemeja hari -hari , selamat laa hidup aku.. hehe Tetaaapiii walaupon Shah pergi kemeja pakai t'shirt dan kadang-kadang je kemeja tetap jugak dia nak t'shirt dia bergosok..  So setiap kali aku gosok baju dia memang aku akan guling-guling atas katil dulu amik semangat dan positifkan diri .. fuh..fuh...  pikir pahala.. pahala.. pahala.... haaaa gituu !! 

Sebenarnya aku tahu bukan susah pon nak iron baju tu , tolak jer iron tu ke depan ke belakang tekan kuat-kuat sikit , terus siap ! haaa dengar memang nampak mudaahh... Tapi apa yang buat aku tak suka ialah , bila aku mengosok ni buat aku rasa berpeluh-peluh satu macam , walaupon ko pasang aircond , dia punyer nervous satu macam.... Pastu bab nak mengagak suhu yang sesuai , kalau tak cukup panas tak hilang kedutnya,  kalau terlebih panas garing pulaak baju ko dibuatnya.. Urghhh benci aku kalau jadi cengini tauu !! #lappeluh 

Paling worst bila gosok tudung yang kain nipis-nipis, aduiiii rasa macam naik titi gantung dia punyer gayat woo.. Penuh kasih sayang aku mengosok..  Silap sikit boleh buat baju / tudung terkoyak dek terbakar oleh iron yang tak bertimbang rasa itu... Deeeerrrrr !!
Siapa pernah terjadi macam ni ?? sob...sob... aku sebenarnya dah 2x jadi kes macam ni.. Dah laa tudung kegemaran, pakai pulak baru 2x , memang kejaammm !! T_T

So bila akak aku offer untuk tebus point bonus link , sebab aku punyer kad adalah supplement kad bawah akak aku.. So kiranya point aku & akak aku boleh campur jadi tak perlulah nak  tambah cash banyak sangat if nak cari barang yang mahal sikit kenn .. hehe Pantas jer kita orang pergi cari kedai elektrik yang boleh redem point Bonuslink nih , sebenarnya ada a few kedai tapi kita orang pergi Kedai Elektrik Onking kat Kota Damansara.. 




Masuk kedai terus suruh promoter tu recomend iron steam mana yang bagus.. Promoter tu rekemen brand Firenzzi ni sebab bla..bla..bla.. Tak ingat dahh ! hahaha Aku pon zas...zas...zasssss terus confirm dan  pergi kaunter !!  



Sampai rumah aku apalagi terus buat surprise kat Shah , suruh dia pasang terus tanpa membuang masa.. whuwhuawhuaa.... Aku tak nak esok pagi baru hegeh-hegeh nak pasang , nak study macam mana nak guner.. 
Ada beberapa tool untuk di gunakan beberapa cara.. 



Dan dengan sekejapaaaan teruss siap pasang !! Senang sangat nak pasang , pastu nak guner pon senang giler .. Shah study dulu pastu dia ajar aku.. Sebab aku bab-bab nak study ni memang malasss.... *__* 


Lepas tu barulaa aku test iron tudung aku pulaaak !! hahaha tudung aku yang penting nihhh , supaya sejarah tudung terbakar tidak berulang... Hahaha Seronok giler , tak sampai seminit dah selesai iron tudung , tak perlu nak tekan iron beria-ia lagi dah lepas ni.. Barulaah aku tak meroyan setiap kali nak kene iron baju "tuan besar" ..  tak payah suruh pon ahkak iron taaauu !!! Baru laa dapat title isteri mithali cenginihh.. eceehh...cehh..  *__* 

Okey daah akak nak sambung iron baju-baju kemeja en somi sambil tengok wanita hari ini.. hekhekhek 

Wednesday, 18 June 2014

Bersushi Selepas Sekian Lama

Seingat aku last makan sushi adalah buka puasa tahun lepas dengan Kathy , uishh dah almost a year tak makan sushi rupenyer.. Patut laa tekak ni teringin sangat-sangat.. hehe Kesian aku tau ,bila laki tak reti nak makan sushi , so memang telan air liur jerlaa setiap kali lalu depan restoran sushi.. T _T  

Tapi takpeeeeeee !!  Nasib ada kengkawan yang hantu sushi jugak .. Siapa lagi kalau bukan manjer-manjerku, sebenarnya dorang ni semua makanan pon berhantu , pantang di ajak makan memang laju jer memasing.. Nak pulak Ayu !! never say NO ...!! hahaha Actually suami-suami kita orangni pun bukan pengemar sushi, kecuali Ah seng laa laki si Ayu .. Suami -suami kita orang yang lain ni , memang tak reti so asal nak makan sushi dari dulu hingga kini haruslaa kita orang makan bersama-sama.. *_* 

So nak senang we alls decide makan di Sakae Sushi , The Curve lepas balik keje.. Kebetulan aritu aku ganti puasa pulak , so kene tunggu timing nak dekat buka baru la masuk restoran .. Tapi haruslaa booking table dulu , nanti datang timing buka takde table tak ke sedih...  Nangis plak aku tepi kaunter tu mintak kesian.. 

Duduk je kat dalam restoran tu , terus waiter yang terlebih friendly tu brief & recommend beberapa menu untuk kita orang order.. Pastu ajar kitaorang plak macam mana nak order gunakan tab yang ada kat tepi meja.. hahaha masa ni memasing jakun & blur sekejap , sebab tak pernah lagi order guna tab kat restoran.. Canggih bebenor sekarang !! Mula-mula waiter tu tolong laa tick kan order untuk kita orang , lepas tu pandai-pandai ko laa nak .. hahaha tu yang terkial-kial masing ..  Sampai ada satu menu yang ditunggu-tunggu tak sampai2 , sekali rupenyer tak tick confirm order daaaa.. Sabar jerlaa ! 

Blur memasing nak order guna benda alah nihh... 


So ini antara menu yang kita orang order selain daripada amik plate yang berpusing-pusing kat tepi meja tu.. heheh plate yang berpusing -pusing tu toksah citer laa memang pantang lalu , laju jer grab .. Especially Ira memang tak toleh kiri kanan dah bila nampak makanan.. 

Yang si Kathy sibuk bergambar jerkk pastu upload... hahaha sampai kene perli dengan Ira ,
 " Kathy ko kenyang ke tengok gambar tu.... ? " wakakaka aku pon tambah garam jugaklahh 
 " Aah laa Kathy aku tak nampak ko makan pon .. "  Lepas tu barulah elok minah tu makan sampai kepala ikan tu dia yang kasi settle..  =D

Chicken cheese .. 

Salad yang sejemput tapi sedaap gilerr hoii ! 

Salmon with cheese tak silap , makan seketul ok masuk dua ketul muak sikit.. 

 
Kepala ikan salmon yang sedap sampai berebut-rebut nak makan.. 

Ini pulak minuman yang kita orang order :  Ayu & Kathy jaga badan so dorang order green tea jerk.. Macam biasa aku & ira pulak akan order minuman yang heavy & creamy .. hahaha kita orang kalau order air memang tak pernah nak order air yang biasa-biasa , mesti kalau boleh nak order ice choc, or air yang tak pernah try kat mana-mana lagi.. hehe Kathy & Ayu kalau tengok kita orang minum air coklat or yang bersusu mesti dia akan pelik sebab perut  dorang takleh terima lepas makan heavy pastu bantai air bercoklat.. haha to bad ! perut kita orang ni tak manjer sangat .. 

 Green Tea , sedap jugak minum panas-panas.. Aku belasah jugak minum air dorang ni sebab air panas tu boleh refill so banyak kali boleh minum.. 

Tak ingat apa nama air yang aku order ni , tapi ada rasa Mocha + rassberry + Peanut .. 

Ni plak air Ira : Oreo Vanilla tak silap.. 

Sambil makan -makan selain bergambar haruslaa borak-borak & planning untuk berbuka puasa sama -sama nanti.. hahah puasa tak lagi dah sibuk nak pikir.. Macam tu laa kita orang memang tak pernah rasa puas jumpa , mesti akan ada jer next planning..  kawan baek katenyerr.. !! Pada kita orang , kawan baek takkan pernah buat kita rasa jemu nak jumpa , tak pernah buat kita rasa takde topik nak sembang dan tak pernah tak ada masa untuk each other...  betul tak ??  

Ayu & Ira 

Kathy & Me 

 Aku .... ^ __^

 Kathy yang sentiasa gorjerss

Ira yang sentiasa anggun 

 Dan Ayu yang semestinya sentiasa ayuuuuuu... huhu 


Lepas dah abis gossip barulah sedar diri nak balik.. Itupun sebab Ira ada curfew , so setiap kali jumpa bila Ira dah mengelupor barulaa memasing sedar diri jugak... Last sekali nah tataplaah gambar selfie kitaorang berempat kat dalam toilet .. Pon bolehh !!  hahaha


Hope korang enjoyss ! xoxo 

Tuesday, 17 June 2014

Majlis Bertandang Ila & Ezwan Di Rasah Kemayan

Okey janji lepas ni takde lagi entry kawen Ila , hahaha ni last majlis bertandang sebelah lelaki di Rasah Kemayan , Seremban 2... Nasib Ila kawen tak buat 7 hari 7 malam kalau tak kejung tangan aku nak update..  

Untuk majlis side Ezwan plak , dorang buat kat rumah pengantin lelaki kat Seremban.. disebabkan Ezwan ni pon kawan aku , so haruslaah aku pon dapat jemputan.. Dan di sebabkan masa wedding aku dulu pun Ila & Ezwan adalah orang kuat di sebalik majlis kawen aku.. So masa side Ezwan ni dia plak mintak tolong aku untuk jadi penyambut tetamu.. 

Tapi mula-mula jer laa tetamu tu aku sambut , lama-lama aku pass jawatan tu kat family ezwan jerlaa.. sebab boleh kate kebanyakkan tetamu dia memang aku tak kenal, yerlaa bila majlis kat rumah ni kebanyakkan orang datang nak salam "berisi" kenn , lepas tu nak borak-borak dengan mak pengantin, bapak pengantin dulu sebelum masuk cari table .. So bila tetamu tengok penyambut tetamu muka orang asing , mestilaa was-was je kan nak salam berisi tu.. hahaha  so dari aku tersengih-sengih tak tentu hala eloklaa aku amik alih tugas untuk bergambar sacher di sepanjang majlis.. 

Inilaah kroje aku di sebalik meja sambut tetamu tu.. hahaha selfie , selfie, selfie.. !! 



Side Ezwan memang dia dah kasi tema kaler dusty pink , tu yang aku buat baju yang aku boleh pakai untuk 2 majlis.. hohoho bijak takk  ?? Baju ni walaupon dah pakai nikah , aku sarungkan ajer kat side Ezwan , just match ka dengan tudung.. Ikutkan nak tempah lain tapi tak sempat dahh.. Tapi cantek je kannn pakai banyak kali punn.. terpaksalaa ayat sedapkan hati nak.. T_T



Disebabkan kononnya aku jadi penyambut tetamu awal-awal pagi lagi aku dah sampai Seremban.. hehe Sekali tengok hamek ko lebih kurang 10 khemah jugak si ezwan ni pasang.. kalau 10 khemah pikior lerr sendiri berapa tetamu dia..  siap dengan rumah jiran sekali dia tumpang, untuk ruang desert ... Mak aiihhh !! tapi memang seriously meriah , makanan toksah cakap laa hoii , aku duduk sampai ke petang asik keje  makan jer.. Siap ada kambing golek , cendol , aiskrim , kuih muih dan bla..bla....  deco pon cantek sangat , banyak bunga-bunga , huhu sejuk jer mata aku tengokkk ! Bila dah sampai awal haruslaah aku snap deco sikit untuk tatapan uoolsss .. 




kek pengantin bertengkek -tengkek  
 kambing golek !! 

 Lebih kurang jam 1.30 rombongan pengantin pon sampai , time ni cuaca panas toksah citer laa aku dok bawak khemah pon berpeluh ketiak.. hahah tak tahu laa pengantin dengan baju songket bagai nak menahan .. Apapon aku suker sangat-sangat tengok Ila & Ezwan pakai baju songket hijau ni , nampak raja sehari sangat !! Ila pon nampak wow giler dengan mekap dia yang awesome , berseri-seri aku tengok dia hari tu.. Lagipon Ila ni susah nak mekap tebal-tebal , bila sekali dapat magic touch terus tak berkelip-kelip aku nengokk.. 



Untuk side Ezwan ni ada jugak kawan-kawan Uitm yang datang , sebab dorang tak dapat datang Sg Petani.. So dapat laa aku catch up borak-borak & bergambor sekeping dua jerkk .. Sebab masing-masing kelam kabut nak balik awal.. Tak suker taauuu !! Tak dapat nak mengedik bergambor lama-lama.. Nasib ada Julie & kawan-kawan lain.. Dorang stay sampai petang, so dapat laa bergambar dengan pengantin atas pelamin lama-lama skit.. Sebab ramai tetamu lain dah balik , so takde laa segan sangat  nak buat havoc kat atas pelamin tu.. hehehe 

Ni semua adalah kawan-kawan uitm di hati ku !!! Kita orang dulu bilik sebelah-sebelah , depan-depan , so memang kita orang rapat macam family masa kat uitm dulu.. Ahh rindu plak zaman-zaman tu.. *_* 

Manjer aku zety pon ada , tapi kesian dia asik dok melayan anak tak sempat nak bergambor .. 

Bergambar dengan pengantin adalah kewajipan !! Nasib ada geng balik lambat sempat laa posing sakan atas pelamin , kalau tak jangan harap dapat peluang , beratur tetamu nak bergambor dengan pengantin nihh tau.. 




Julie & family's 

Tengok laa Ila , masa ni suruh dia pose apa pon dia layan.. hahaha sebab dah takde orang kan, kalau tak tersipu -sipu jer pompuan nih.. 



Shah & The Geng.. Kawan dari zaman bujang sampailaa sekarang dah beranak pinak , perut pon dah boroi memasing.. 

Ini pulak para isteri yang havoc & happening.. setia menunggu suami-suami .. ecehhh ! 


Okey last sekali haruslaa gambar selfie dengan pengantin !! Shah & Ezwan , Aku & Ila.. puas hati kat majlis bertandang ni aku dapat tangkap gambar bebanyakk , sebab masa kat Sg Petani , tak sempat asik terkejor-kejor jerkk.. hehe Tapi kat side Ezwan ni takde manjer-manjer aku laa, kalau ada mau beribu-ribu keping gamak nyer... 

Semoga perkahwinan Ila & Ezwan akan kekal bahagia sehingga ke syurga hendaknya... Dan semoga persahabatan kita orang juga akan kekal... Amin... 

Thank you for reading this entry ! xoxo