Monday, 10 February 2014

Soalan Biasa Mengenai Vit C Sunward

Assalammualaikum !!
Sorry laa aku tertangguh-tangguh nak hapdet kesinambungan pasal vitamin C ni... Aku dah janji dengan beberapa orang customer nak bagitahu lebih lanjut pasal vitamin c yang aku jual ni.. Lepas kathy promote vitamin c , amboii ramai yang whatsapp , email & sms aku tanya macam2 soalan..sampai letih aku nak jawab benda yang sama.. so aku buat satu entry supaya korang lebih jelas pasal vitamin c yang aku jual ni.. 



Okey  ini antara soalan2 biasa yang aku terima tentang vit c ni.. 

1) Apa brand vitamin c yang aku jual & made in mana ?

Brand sunward , & made in Malaysia .. Takde made in Australia ke , made in France ker.. Kalau korang rasa tak yakin dengan produk tempatan , sila cari brand lain.. Yang pastinya vit c ni memang sah di sisi undang2 , mendapat kelulusan KKM dan semestinya halal laa u olls .. So korang tak yah ragu-ragu sebab vitamin c yang aku jual ni adalah vit c yang memang di supply ke hospital kerajaan dan certain klinik2 swasta.. tak percaya  ???


okey ini adalah gambar yang di hantar dari salah seorang customer aku minggu lepas , dia whatssapp aku nak tanya harga sebotol yang aku jual.. Dan dia terkejut dengan harga yang aku jual , sebab dia baru je beli vit c yang sama dari sebuah klinik swasta kat tempat dia, dengan harga lebih mahal sikit dari aku jual untuk 300biji.. Sedangkan aku jual 1000biji.. which is berganda2 murahnyaa u olls.. 

Customer aku ni beritahu, doctor sendiri advise vitamin c yang sama aku jual untuk kecantikan kulit, selain untuk kesihatan.. Sebenarnya aku sendiri pernah dapat vit c yang sama ni masa aku pergi klinik kerajaan , sebab aku kurang darah dalam badan.. So doc bagi aku dalam 20 biji untuk makan 5 hari.. tapi masa tu aku tak terpikir pulak nak amik gambar.. hehehe 

2) Berapa lama kesan vitamin c boleh nampak ? 

Aduiii soalan ni susah sikit aku nak jawab , sebab aku bukan pakar..Kalau korang baca blog kathy , dia pon bagitahu kita oang dah makan almost 5 tahun .. So agak2 korang lama ke kejap ?? hehe Apa yang boleh aku katakan result bergantung pada skin seseorang tu , tapi insyallah kalau korang amalkan & minum air yang banyak memang result dia boleh nampak dalam masa 2,3 bulan or maybe lebih.. 

tapi korang jangan expect 2 bulan selepas amalkan terus kulit ko putih cun melecun !! huhu nanti tak pasal ada yang maki aku kate aku penipu laa apa laa.. sebab aku pon tak sedar result pada diri aku dalam tempoh berapa lama.. sedar2 dah cun !! hahahha rasa nak muntah kan ayat aku tu.. 

Ini adalah gambar sebelum & selepas aku.. Aku sebenarnya paling tak suka tengok gambar aku masa zaman "kegelapan" ni.. hahaha tapi sebab kathy dah upload dulu , aku redha & sedar memang dulu aku nyer kulit tak seelok sekarang.. bukan sebab bedak atau mekap yer , ini aku dah puas cari gambar yang no filter ... 


Tapi kalau korang nak result cepat aku suggest korang pergi cucuk vitamin c kat klinik terus.. itupon mau 3,4x jugak inject baru nampak hasil.. Tapi itupun korang memang kene maintain every month inject , kalau tak kulit korang kusam balik.. Macam yang aku bagitahu kat entry sebelum ni , vitamin c yang tablet ni kesan memang nampak lambat tapi kekal untuk jangka masa panjang.. Kalau ko jadikan amalan , bukan untuk kecantikan semata-mata , tapi untuk kesihatan , korang akan perasan yang dah lama korang tak kene selsema, batuk or demam.. 

Aku dulu pon tak percaya vitamin c ni bagus untuk kulit , sebab main reason aku makan adalah untuk cegah dari di serang demam & selsema.. tapi slowly aku perasan kulit aku lembab2 , pastu jerawat yang besar2 tu jarang tumbuh.. sampai laa sekarang aku rasa warna kulit aku semakin sekata.. 

3) Vitamin C ni sesuai untuk perempuan mengandung / breastfeeding / orang tua / kanak-kanak / lelaki  tak ?? 

Haruslaaah sesuai u olls !! vitamin c ni adalah keperluan asas yang tubuh kita semua perlukan.. tak kira umur atau jantina.. Abis perempuan je nak cantek ?? Lelaki pon nak putih jugak , walaupun dorang nampak macam tak heran , jauh di sudut hati sebenarnya dorang nak jugak kulit putih berseri macam orang perempuan.. tak gituu ?? 

Kanak-kanak:  di galakkan ambil 2 -3 biji sehari jer.. Lagipon tablet vit c yang aku jual ni tak sesuai untuk hisap , sebab kalau hisap lama-lama akan rasa pahit.. budak2 kan suka hisap sebab dorang ingat macam gula-gula.. huhu unless anak-anak korang pandai telan terus, so boleh bagi dorang 2biji sehari.. 

Aku pun bagi anak-anak buah aku makan , tapi masa kecik2 dorang suka hisap sampai dah hilang rasa manis , pastu dorang luah.. lama-lama dorang pon tak nak makan dah.. Bila dah besar sikit , baru aku ajar suruh telan jerk.. 

Wanita Mengandung / menyusu : Untuk wanita mengandung & menyusu semestinya laa vit c ni sangat bagus , sebab kasi kulit baby pon cantik , badan korang pun susah sakit , demam & cergas.. Yerlaa orang mengandung lagi perlukan supplement tambahan sebab nak jaga diri sendiri lagi , jaga baby dalam kandungan lagi.. So korang tak yah risau nak makan vitamin c ni okeey.. 

4) Kenapa Vit C sesuai untuk semua golongan ??

Vitamin C adalah supplement asas yang memang semua orang perlukan , macam vitamin E , D , B & banyak lagi.. Bayangkan dalam badan kita takde vitamin c , agak2 macam mana rupa korang ekk ?? Mesti asik sakit jerkk , pastu kulit kering macam sisik ikan.. hohoho tapi mungkin korang tak tahu atau tak sedar dalam pemakanan kita seharian pun , tak banyak sedikit memang ada vitamin2 yang aku sebut tadi... mungkin dalam sayur, buah , daging , ikan & bla..bla.. yang kita makan setiap hari , dalam air oren, tembikai , epal  yang kita minum .. tapi mungkin tak cukup laa untuk badan kita yang makan benda2 tak berkhasiat lain , pastu banyak terdedah pada matahari & duduk dalam aircond tak menentu .. 

Haishhh aku rasa dah macam pakar kecantikan & kesihatan pulak dok buat entry macam ni.. huhuhu tapi seriously aku memang seorang yang suka membaca artikel kesihatan kalau dalam majalah, dekat tweeter pon aku ada follow tips2 untuk kesihatan & kecantikan.. So aku share apa yang aku tau sajer.. Kalau salah korang maafkan aku yerrrr... hehe  

Okey next question !
5)  Berapa biji sehari perlu di ambil setiap hari ? 

Kalau ikutkan arahan kat bottle tu , 4 biji sehari untuk dewasa / 2 biji sehari untuk kanak-kanak.. tapi macam aku , awal-awal dulu like 2 tahun pertama aku makan 10 biji sehari .. Sebab masa tu aku sibuk nak cantek sebelum kahwin. Tetapi ............. aku tegaskan kat sini kalau korang makan 10 biji sehari , korang kene minum air putih super banyaaaaakkk !! nampak tak aku bold kan ayat tu.. menunjukkan betapa pentingnya korang minum air yang banyak , sebab takut kalau korang minum air kurang dari sepatutnya nanti kulit korang akan jadi kering, bibir akan pecah-pecah & vit c tu tak dapat nak larut dengan darah which is vit c tu tak dapat nak bagi kesan pada tubuh korang.. 



Wanita mengandung / menyusu : 4 @ 5 biji sehari jer aku cadangkan , sebab kalau makan 10 biji pastu korang minum air banyak2 nanti takut korang tak larat nak pergi toilet jer .. lagipon risau nanti kandungan korang terlebih air pulak.. hohoho boleh ke gitu ?? 

Acctualy kalau ikutkan standard dos vit c satu tablet kat pasaran adalah 500mg which is 500mg adalah normal keperluan yang di perlukan untuk tubuh.. Tapi kalau amik lebih seperti yang aku ulang entah berapa kali , kene minum banyak air.. Kalau korang rasa tak mampu minum banyak air putih baik makan 5 @ 6 biji sahaja.. Okey ?? 

Ececeeehh ayat aku dah macam doctor ! hahaha ni pon aku tanya beautician aku.. dia yang advise aku macam ni.. =D 

Berapa banyak air putih tu ?? kalau boleh 2botol mineral yang besar tu.. dapat 1 botol pon dah kira okey ! walaupon korang tak rasa haus tetap kene minum.. tapi ikut experience aku memang bila makan vit c automatik akan rasa haus .. 

Untuk korang yang memang jenis tak reti minum air putih , kene belajar laa.. lama2 nanti korang akan biasa.. aku dulu pon tak suka minum air putih , rasa payau jerrk ! pastu lama2 rasa suka giler , sampai kat kedai makan mesti akan order segelas air suam.. Dalam keta pon standby sebotol air mineral.. Lama-lama air putih tu dah rasa macam air oren jer aku rasa ! hohoho 

5) Macam mana cara makan vit c ni ?

Ikut suka korang nak makan time bila pun , tapi orang kate elok makan vitamin / ubat pada sebelah pagi selepas sarapan.. Sebab waktu pagi badan kita fresh lagi , so kalau korang makan waktu pagi , vitamin tu dapat "berkerja" seharian di tambah pulak dengan pengambilan air secukupnya.. Kalau makan waktu malam , lepas tu korang tidur.. Masa tidur confirm laa korang takkan minum air sambil tidur kan,  padahal tubuh kita tak berhenti bekerja walaupun dalam tidur.. so adalah lebih afdal makan vit c pada waktu pagi, sebab korang ada banyak masa untuk minum air putih.. hehehe

Untuk orang yang pelupa macam sibuk macam aku , huhu sebab bukan hari2 kita sempat nak amik sarapan kan.. so aku memang akan makan vit c ni sebelum nak keluar rumah pagi-pagi , walaupun belum sarapan.. telan 5biji sekaligus ! Kalau korang jenis yang disiplin makan laa 2biji pagi , 2 biji petang , 2 biji malam.. which is cara macam ni lagi bagus laa kan..! Lebih disiplin katanyaaa , tapi disiplin ke korang ??  kuikuikui 

6) Ada pantang larang @ Side Effect tak ? 


Pantang larang so far aku rasa takde buat masa ni.. sebab aku memang jenis makan semua benda , takde pantang sebab belum beranak pon lagi tak tahu apa itu erti "pantang" !! hahaha Tapi kalau korang memang ada alergic ubat ke @ ada penyakit tertentu better korang baca dulu arahan kat kertas yang ada tepi bottle tu (sekiranya korang beli ).. Tapi kalau bab pantang larang makanan , ada orang kata tak boleh makan udang la , tak boleh makan seafood laa.. itu akak tak tau laa plak..  Sebab aku tanya kat akak ipar aku , dia kata vit c ni ibarat ko makan buah oren 4biji sehari .. huhu agak2 korang lepas makan buah oren korang kene pantang tak ??? so faham-faham sendiri laa yerrr . =D 

Tapi dekat setiap bottle vitamin c memang ada description mengenai vitamin c ni , side effect untuk pengambilan dos yang berlebihan, kandungan vitamin c . suhu yang perlu untuk menyimpan vitamin c & bla..bla.... Very details uoolsss !! So siapa yang dah beli boleh gobek baca , bukan tengok untuk hiasan jer kertas tu ..   

7) Kenapa kene tunggu lama untuk dapat stock ??



Harap maklum yer , sebab aku memang kene buat sistem pre order , which is korang kene bayar dulu then baru aku akan order vitamin ni dari supplier.. 

Ada beberapa procedure aku kene ikut & tunggu.. Biasanya akan amik masa seminggu kadang-kadang lebih.. 1st step : Akak ipar aku kene fill up form , pastu submit kat orang-orang yang berkenaan .. Lepas tu baru dorang boleh process order tu , itupun tengok laa berapa hari dorang nak process order tu , sebab bukan aku je yang order kan.. Banyak lagi order lain dorang nak kene check & process... Pastu bila order dah approve , kena buat pembayaran  dulu then barulah dorang boleh siapkan order aku tu.. Lepas dah siap , tunggu laa 2,3 hari barulaah  boleh collect vitamin c tu..

Huh ! agak korang cukup details tak penjelasan aku ni.. huhuhu so aku harap korang jelas yer lepas ni kenapa aku kene mintak buat pembayaran dulu , bukan aku nak tipu korang pun.. Aku dah involve dengan business on9 bukan baru sehari dua , dah bertahun kak.. So aku memang bukan jenis orang yang tipu-tipu yer.. hehehe 

Okey pada sesiapa yang dah buat pembayaran vitamin c pada minggu lepas , harap korang bersabar yer sebab aku akan post mengikut turutan siapa yang buat pembayaran dulu.. Kalau tak dapat lagi mungkin korang punyer aku masukkan dalam minggu ni.. Tapi pada korang yang baru nak order cepat text aku & buat pembayaran laju-laju sebelum hari Rabu yer , supaya korang punyer order aku masukkan dalam minggu ni.. 

Untuk order & pertanyaan boleh whatsapp aku 019 2323 395 @ email : lyana.hasan@gmail.com

Anyway thank you for reading this entry !