Monday, 24 March 2014

Hari Jadi Abah...

Assalammualaikum !

Percaya atau tak aku sebenarnya sepanjang hidup aku tak pernah sambut hari jadi abah apatah lagi sambut father's day... kejam bunyinyaa kan ?? tapi itulaa realitinyaa... aku akui aku memang sangat tak attach to abah.. aku lebih kan mak dalam segala hal , harijadi mak , sambutan hari ibu , kalau dapat rezeki lebih pon aku akan bagi pada mak atau belikan barang untuk mak.. Untuk abah??? hurmmm memang aku tak reti ... rasa macam kekok nak belikan apa2 untuk abah.. kalau ada pon time raya aku belikan baju sehelai dua , atau hulurkan duit raya.. 


Tapi semenjak mak aku meninggal dunia , semua perasaan kasih dan sayang tertumpu pada abah.. Dan sejak itulaa aku baru sedar yang abah dah lama kurang perhatian dari anak-anak.. Dalam ramai-ramai adik beradik aku , hanya akak aku jer yang manja dengan abah .. Dia laa tempat abah mengadu , mintak perhatian & tempat nak mintak duit... 

Dan bulan lepas 8//2/14 , adalah pertama kali aku sambut harijadi abah .. Aku tahu , jauh di sudut hati abah mesti rasa terharu.. atau mungkin dia dapat rasa janggal sebab tak pernah2 kita orang nak celebrate birthday dia.. hehe tapi bukan laa ada tiup2 lilin pon , just belanjer makan kat Jhonnys Steamboat,  One Utama..  Dan kita orang share2 duit belikan abah hadiah jam idaman dia.. hehe suka betul dia dapat hadiah dari anak-anak dia..  Maaf abah selama ni orang tak pernah bagi hadiah pada abah.. T_T




Honestly aku dapat rasakan abah happy hari tu , dia layankan jer kita orang bila kita orang suruh abah posing nak amik gambar.. siap tukar2 cermin mata setiap kali suruh posing.. hohoho sampai cermin mata shah pon kita orang suruh dia gayakan..  hohoho seronok aku tengok abah macam tu .. dan jauh di sudut hati aku terbayang jika arwah mak ada di situ.. mesti lagi meriah... T_T 



Tapi bila aku fikir dalam-dalam , mungkin jugak sekiranya arwah mak masih ada aku masih lagi tak pedulikan abah... kasih sayang aku tertumpu pada mak.. Dan aku tahu ini adalah percaturan Nya , Dia nak abah juga merasai perhatian dan kasih sayang anak-anak sama seperti mak.. 



Aku tahu tak semua orang macam aku , tapi mungkin ada jugak yang macam aku.. lebih tertumpu pada mak hingga kita terlupa bapa kita jugak susah payah membesarkan kita.. bapa kita juga sebenarnya sayang sama macam mak kita sayang pada kita , tapi cuma bapa kita tak luahkan , tak tunjukkan pada kita cara dia sayang kita , cara dia ambil berat , cara dia peduli tentang kita.. 


Ramai kata muka aku iras abah.. apa kata korang ??

Dan aku bersyukur sebab Tuhan beri aku kesempatan untuk berbakti pada abah pulak.. Walaupun aku tahu aku tak dapat nak tebus apa yang kurang pada masa lepas , tapi aku akan cuba untuk bahagiakan abah... Semoga Allah panjangkan usianya , berikan kesihatan & lapangkan dadanya di saat-saat abah meniti usia senja.. Amin.... 

 aku pon dapat jam baru dari Shah.. hehe hadiah anniversary katenyer.. 


No comments:

Post a Comment