Tuesday, 26 November 2013

DNA @ BABY EXPO KLCC !

Assalammualaikum !
Masuk 3 minggu tak hapdet blog , maaf laa yer aku bukan blogger tegar setiap hari pasti ada cerita menarik nak karang kat sini.. Sibuk pon satu hal laa kan.. hehe  maaf sape yang tunggu entry honeymoon part 2 , masih dalam proses select gambar..  lagipon nak hapdet entry tu memang kene flashback banyak benda, buat masa ni otak aku sangat2 lemauuuuu.. hoho



Parody macam cantekk jerk !

Kali ni aku nak story mory pasal International Baby Expo yang DNA join 2 minggu lepas kat KLCC.. Disebabkan expo itu jugalaa aku menjadi sedikit sibuk sampai takde masa nak hapdet blog.. Sebab expo kali ni Dynas bagi DNA Setia City Mall yang handel , dari mula sampai laa abis event.. Selalunya aku akan jadi tukang jual jer pada hari event , tapi kali ni dari sebelum event start sampai laa abis event aku kene amik tahu.. 


 Suasana di hari event ..

 

Event hari jumaat sampai ahad, tapi ari khamis petang  we all dah set up booth.. Biasanya buat malam , tapi kali ni we all tak nak berkampung sampai tengah malam kat dalam hall tu , so we all plan datang awal.. Sebab selalunya kitaorang laa akan jadi orang terakhir keluar dari dewan.. Susah sebenarnya jual baju ni , nak kene unpack , gantung , pastu iron pulak sehelai-helai.. Pengsann nak buat semua tu dalam masa satu malam.. So kita orang buat je laa yang mana termampu.. huhu

Sesi menyusun suai ! 

Hamekk ko berbundle-bundle baju nak di jual.. 


Biasanya akan sambung esok paginya.. Lagipon start hari jumaat staff part time yang aku hire dah ada , so senang nak bahagi-bahagi kerja.. Disebabkan akak aku kasi tugas cari staff  part time untuk expo ni , aku pon roger laa Kathy .. hehe laju jer minah tu cakap ok.. Tapi Kathy datang ari Sabtu & Ahad jer laa , jumaat makcik tu keroje..   


Kathy aku bagi tugas paling senang jer hari tu , suruh dia jual bedung baby... hehe nampak senang okeyy tapi kalau ayat tak power memang susah nak jual ! So aku turunkan laa ayat2 pengasih nak menjual bedung baby ni kat Kathy.. Choii ! mana ada ayat pengasih ! Kita meniaga secara bersih okeyy.. hehe Diam tak diam dasat jugak si Kathy ni menjual bedung moden ni.. Next time boleh amik kerja lagi okeyy.. =D

 Ni Hana , PA Dynas merangkap manager DNA The Curve.. 

 Bersama tuan director ! 

Baby Expo kali ni apa yang boleh aku describe kan sedikit mengecewakan.. Sambutan tak semeriah macam bulan Februari lepas.. Masa bulan Feb lepas, hari Jumaat hall dah penuh dengan manusia , sampai booth kita orang takde ruang langsung orang nak masuk.. Tapi kali ni memang lemauu kata kooo, kita orang siap boleh berborak -borak , bergurau senda, posing-posing amik gambar lagi.. Huh ! Kalau dulu jangan harap , nak kencing pon kene tahan sampai malam.. 


Bersama supplier vitamin c, hehe sape nak tau ni laa akak ipar aku yang supply vitamin c 1000biji tu.. Sape-sape nak order vit c boleh email aku k ! Tapi sape yang tak baca lagi entry pasal vit c tu boleh  klik sini !


Dynas tengah melayan customer.. Baju yang Dynas pakai tu dari DNA , sape nak order boleh email jugak ! ( hoiii dah kenapa semua pon nak promote ) #ehsukahatilah !


Ingat kan hari sabtu & ahad akan ramai orang laa , tapi still tak seramai yag di jangkakan.. Aku rasa semua yang participate Expo ni pon rasa kecewa.. Hurmm mungkin antara sebab ialah cuti sekolah , ramai mak bapak bawak anak-anak pergi bercuti .. huhu Tapi sabtu & ahad tu we alls satu team memang pulun abis laa buat sale, yerlaa tak nak laa takde untung langsung kenn... Tak dapat banyak untung sikit pon dah besar rahmat.. =) 



Apa-apapon event berjalan lancar & pantas dari DNA team yang bertungkus lumus.. Hari terakhir memang sangat memenatkan sebab organizer bagi masa sejam je untuk kemas semua .. We alls pon apalagi macam lipas kudung mengemas , buat stock take seawal jam 6 petang, sebab nak pastikan takde barang yang hilang.. Hoiii memang renyahh meniaga baju ni, banyak betul step nya.. 

Akak dah biasa jual kasut , senang pack , unpack pastu display.. Nak kemas masuk je dalam kotak.. Mudah ! Tak yah nak iron , gantung bagai.. hehehe okey sampai sini jerlaa , aku hapdet entry ni je pon dah rasa mengahh... rasa sama penat macam hari expo.. hohoho 


 Picture terakhir bersama si kenit Khyra Khalissa, anak Dynas yang chomel hangatttt... 


Thank you for reading this entry !

Tuesday, 12 November 2013

HONEYMOON PHUKET : DAY 1

Assalammualaikum !

Finally aku hapdet jugak entry honeymoon ke Phuket bulan 8 aritu.. Hoii jenuhh laa nak ingat apa yang aku buat sepanjang honeymoon tu... Benda dah 2 bulan lepas , lemau otak nak flashback.. Nampak nooo banyak makan semut ! Aku cuba la ekk yang mana aku ingat.. 

Sebelum tu intro picture bersama chenta hati ... eceehh !! 



 Okey plan nak honeymoon ke Phuket ni sebenarnya idea aku.. hoho kalau ikut Shah manjaang bzz laa , susah amik cuti la, keje banyak la.. ada je alasan dia ! Tapi aku ni nak jugak pergi bercuti ke pulau , lama betul rasanya tak ke Pulau , kali terakhir rasanya 6 tahun lepas.. Ayooo lama okey !

Picture sebelum sampai Phuket .. 
Tunggu next entry muka Shah tak sejambu ini lagi.. hoho


Mulanya plan honeymoon berdua dengan Shah , tapi last minit jadi plak racun si eizam & wife join honeymoon sekali.. hoho Eizam & Tqa ni kawen tahun lepas wedding kat Jb yang aku pergi dengan Ayu tu.. Okey la skit tak de laa boring nanti kat Phuket , atleast ada geng nak berpoya-poya... Walaupun begitu honeymoon tetap honeymon okeey ! Dorang pon baru kawen so mood honeymoon masih hangat membara ! #eceehh   



Eizam & T-qa 


Di pendekkan cerita 

we all  sampai di Phuket lebih kurang pukul 11 pagi  , sebab flight we all pagi tu delay.. Macam biasalah touchdown jer dekat airport pastinya berduyun-duyun driver taxi offer untuk naik teksi dorang.. Ayooo aku lak jadi pening ! Tapi ada sorang driver taxi ni memang ayat power, berjaya convince kita orang untuk naik teksi dia , dengan janji manis untuk bawak kita orang tempat agensi  pelancongan yang boleh bagi pakej aktiviti selama 4 hari kita orang kat situ, termasuk teksi untuk hantar ke airport di hari terakhir.. Masa tu sempat lagi buat kira-kira, bila dah di campur tolak bahagi rasanya memang berbaloi..



Perjalanan nak ke hotel makan masa 30 minit macam tu , tapi dalam perjalanan dirver taxi tu drop kita orang kat agensi pelancongan yang sediakan pakej untuk aktiviti selama 4 hari.. Kebetulan masa pergi Phuket ni , Tqa ni baru je dapat tahu dia pregnant 2 bulan.. So kita orang pilih untuk tak naik speed bot instead naik cruise jerk.. Masa pilih pakej ni dorang akan bagi beberapa pilihan pakej , nak snorkeling , naik canoe , naik gajah , pastu ada laa aktiviti lain.. 

sesi tawar menawar. rezeki ibu ngandung , dapat pakej murah !



Snorkeling kat Phi Phi Island & naik canoe ke James Bond Island adalah pakej yang berbeza , kalau nak amik dua-dua price dia agak mahal la.. Lagipon kate honeymoon aku tak nak berpenat lelah sangat dengan full aktiviti.. nanti balik hotel apa pon tak boleh ! hahaha betul takk ?? wink wink ^_^ 

So selepas tawar menawar dan pujuk rayu we all decide untuk snorkeling dan amik pakej pusing2 sekitar Phuket on our last day nanti.. Apa yang aku boleh katakan harga pakej yang kita orang dapat memang sangat berbaloi ! So tips untuk korang, kene pandai tawar menawar dan memujuk rayu.. hoho dalam bab ni aku memang teror !  



Dah settle amik pakej , driver taxi tu terus hantar kitaorang ke hotel , yang terletak lebih kurang 1km ke  dari town Patong.. Kitaorang check in kat Tune Hotel , sebab masa nak booking hotel ni very the last minit u alls.. Banyak hotel kat tengah2 Patong tu dah fully booked.. Tapi ada hikmah jugak laa sebab Tune Hotel ni baru je bukak , so hotel dia memang bersih , facilities & service pon tiptop.. Sebab Shah baca banyak review pasal hotel kat area town Patong tu banyak hotel lama , so ada masalah bilik air la , bau lipas la , banyak tikus la & bla..bla.. Dan kalau check in kat hotel tengah town Patong memang confirm2 laa tido malam ko takde nikmat sebab bising koot.. Lagipon masa Shah booked tune Hotel ni , ada promotion bilik sebab hotel ni baru bukak.. So sangat murah kita orang dapat.. Bagus betul !! Jimat duit kita orang, ni laa orang kate rezeki honeymoon.. hahaha ada ke ?? biasa aku dengar rezeki anak , or rezeki nak kawen ke..  

Lepas jer check in kita orang berehat-rehat di dalam bilik sajer... Kate honeymoon kannn !! hahaha Sampai laa malam baru kita orang keluar dinner.. Giler kebulur kot masing-masing.. Yerlaa last makan pagi kat dalam flight , mahu tak lapar.. hahha 


So pukul 8pm kita orang pon berjalan laa keluar dari hotel.. Ingat nak survey kedai makan halal kat area Patong , tapi tak sampai 100m kita orang jalan dah jumpa gerai ala2 medan selera gitu.. Sebelum aku sampai Phuket , Ayu dah sound awal-awal kat Phuket susah nak dapat makanan halal.. hurmm so agak risau laa 4 hari honeymoon takkan aku kebulor nak makan roti jerk.. 

 Untungnya bila aku  berhijab ni orang-orang Phuket sangat pantas , asal lalu jer terus dorang kate halal food.. But still kene pilih betul-betul sebab ada gak yang kate halal food tapi sah2 tukang masak dorang muka orang Thailand.. 

Cuma satu gerai ni jer aku confident , satu sebab dorang cakap melayu , macam kelantan siam pon ada... Dan bila jenguk gerai tu memang tukang masak dia melayu , yang pompuan pakai tudung.. Dan bertambah confident ramai orang Malaysia rupenya makan kat situ.. Kat gerai tu pon terpampang bendera Malaysia dan banner yang tulis Recomended by TV3 , Jalan-Jalan Cari Makan, kitaorang pon apa lagi pucuk di cita ulam mendatang laah !! hehe 



Seriously memang sedap & murah makan kat situ.. Seafood pon fresh , feeling makan tepi laut jugak walaupun hakikatnya tepi jalan.. hohoho Tak kesah laa janji sedap ! Disebabkan sedap hamek ko 3 malam berturut-turut kitaorang dinner kat situ.. Boleh jer nak try makanan Arab or pekena roti canai & teh tarik kat Bangla Road , tapi disebabkan kitaorang tekak melayu sangat , memang nak makan nasi jerlaa.. 

Dan alasan lain,  sebab gerai tu memang bukak malam jer..  Siang kitaorang makan kat gerai kat perkampungan muslim.. So sesiapa yang nak pergi Phuket korang kene pandai & rajin tanya orang gerai muslim kat mana.. Kalau ikutkan pengalaman Ayu & Kathy , dua2 minah tu tak jumpa kedai halal, so sangat laa kesian terpaksa makan makanan Arab or makan ntah apa-apa.. Makanan Arab ni kalau sekali ko makan mungkin laa sedap , tapi kalau hari-hari jemu jugak.. lagipon Ayu kate price dia pon agak mahal.. sangat tak berbaloi ! 

Okey ini antara menu yang aku makan kat gerai tu, sajer jer nak kasi korang terliur.. huhuhu sebab aku masih terliur kalau ingatkan masakan sepanjang kat sana..   


Isi ketam masak sambal cili api ! Terliurrr hoii  


Menu malam ke 2 : Ikan masak sweet sour 

Tom yam gong : memang terangkat biler hirup tom yam ni.. slurrrppp

Okey lepas perut masing-masing kenyang kita orang ada laa jalan-jalan sampai kat area Patong.. cuci mata & survey apa yang boleh di shopping.. Tapi nampaknya macam takde apa yang unik or menarik hati nak shopping.. Sama macam korang pergi downtown jer , t'shirt2 pon biasa jer takat i love phuket tu akak tak hadap sangat laa.. hehe 

Kitaorang tak pusing abis pon , sebab malam tu kene tido awal .. hohoho kate honeymoonn kennn !! eeeh gedik pulak bunyinyerr.. takdelaa kene tido awal sebab esok lepas subuh dah ada orang jemput nak bawak pergi snorkeling..  Part yang itu tunggu next entry k !.. hehe semoga aku diberi semangat yang jitu untuk menghapdet part 2.. Fuhhhhh !!


Anyway tq for reading this entry !