Tuesday, 18 December 2012

#Day 4- JJCM Di Melaka


Yeaay akhirnya b’jaya jugakkk aku hapdet hari terakhir trip JB-Singapore ! hohoho berkurun lama baru nak abis.. #lap peluhh jap..  Hari terakhir di JB , kita orang sempat lagi repeat makan sup tulang ZZ & kacang pool Haji.. hehhe yelaa bukan senang nak dpt makan kat JB, so haruslaah makan selagi boleh..  Perut dah kenyang baru laa bertolak balik ke KL… hehe tapi otw back , sempat lagi yer menyinggah di Melaka dulu.. Kata trip jalan2 cari makan, so haruslaa makan sampai lebam katenyaa !

Kita orang sampai di Melaka dalam pukul 3 macam tu, cuaca agak mendung tapi macam best kalau dapat pekena Coconut Shake Klebang yang sibuk orang kata sedaaapp sangat tuhh ! hehe sebelum ni asik tengok orang lain je post pasal coconut shake klebang ni, macam hebat jer kan.. :D

Sampai2 memang aku agak teruja jugak laa sebab gerai dia siap ada buat drive n thru tuuuu !! Tapi disebabkan kita orang datang petang , so takde sangat yang que kat pondok drive & thru.. hehe kita orang masuk kat gerai dia, agak ramai jugak laa orang time tu.. Tapi service tip top kata kooo! Duduk je dah ada orang amik order, Cuma kalau nak makan kene amik sendiri laa.. Kat sini makanan yang dorang sediakan Cuma ringan2 jer untuk makan petang, macam nasi lemak & kuih muih.. Review pasal coconut shake dia , bagi haku memang superb !! Nak pulak kalau cuaca panasss , memang best dapat menyedut coconut shake ni.. Ok aku dah teringin pulak sekarang.. #glup 




Ok cukup membasahkan tekak dengan coconut shake , kita orang ke bandar Melaka pulakk ! Actly nak gi sana bukan apa ponn, teringin nak naik beca.. Seingat selama hidup aku memang tak pernah naik beca, padahal dah banyak kali datang Melaka ni.. Kalau aku berdua dgn Shah memang segan jugak nak naik, tapi sebab ada Ayu & Ahseng muka tebal skit la.. hehe



Ayu bukan main lagi siap ,pilih beca paling lawa siap ada radio lagi.. Jangan main-main okehh penarik beca sekarang tak pasang dah lagu keroncong or lagu klasik2.. Sekarang dorang pasang lagu Gangnam, Backstreet Boys, pendek kata lagu english la.. Kalau lagu melayu pon lagu Anak Kampung ! Choii sangat kan..  =D Aku & Shah tak kisah sangat pilih jerlaa yang mana adoo, janji jangan beca tu rosak sudaah… Kita orang amik pakej yang murah je Rm20 , pusing tak sampai 15 minit pun.. hahha kalau jalan kaki pon boleh sebenarnya, tapi demi nak merasa belasah jerlaa..Ikutkan memang tak puas , bayar 20 hengget dapat naik kejap jer.. isk iskk



Lepas dah posing2 cantek kat Bandar Melaka , kita orang ke destinasi terakhir iaitu makan malam di Muara Duyung.. huhu masa ni perut aku takdelaa lapar sangat sebenarnya, tapi bila tengok ikan bakar dia, terus rasa lapar mengilaaa tambah pulak dengan kepah masak pedas, lagi laa berselera.. hehe memang sedap & yang penting murah amaat ! Masa nak membayor nyaa serius aku terkejut, dah laa seafood dia semua nya segar-segar, murah , masak pon sedapp.. Sangat berbaloii ! Harus datang lagi next time..  




Bila dah masuk kereta nak sambung perjalanan ke KL, yang kesiannya Shah laa sebab dia driver.. Kitaorang dah kekeyangan apalagi, tido laa.. hehe nasib baik Ahseng ada, dia gigih gak laa tahan ngantuk, dok melayan Shah driving.. Harap aku & Ayu memang ke lauuut daahh time tu, tau2 dah sampai depan rumah Ayu jer.. hehe

Okey tamat sudah entry pasal trip jalan2 cari makan… Maaf kalau korang muntah baca entry aku yang dah suam2 kuku ni.. hehe tapi aku lega sangat dapat abiskan dengan jaya nya, tak sabar nak hapdet jalan2 cari makan di Ipoh pulak hari tu.. harap aku tak amik masa sampai tahun depan laa nak hapdet yang tu..  Daaaa 

Tuesday, 4 December 2012

Slurrrpppp Sup Tulang Merah Singapore

#Day 3 
Sambungan entry di Singapore !! whuaa tak habis lagi yer… Nak hapdet entry kat Singapore nip on aku rasa penat yer, tahap penat dia sama tahap masa b’jalan kat sana.. hahaha melampau sgt kan !

Okey aktiviti malam kat Singapore ialah makaaaannn !! hehe


Malam tu kita orang pekena sup tulang merah !! Sup tulang merah ni orang kate memang menu wajib try kalau datang Singapore…  Tapi untuk aku yang tak makan kambing adalah sangat rugi yer.. =( So aku hanya makan roti cicah kuah jer.. Shah, Ah Seng & Ayu laju laa makan, sebab dorang semua memang feveret kambing.. Cuma agak pelik sikit sebab kuah dia kaler merah sangatt takut pulak aku nak makan, macam letak pewarna pulak.. Shah pon tak berani nak cicah lebih2… hehe



Rasa kuah sup tulang merah ni manis-manis & pedas skit, nak kata sedaaap sangat tu bagi aku biasa jer laa.. Cuma kalau sesiapa yang suka kambing wajib laa cuba.. Sebab dorang bertiga makan memang licin laa pinggan tu.. Sedap sangat gamak ehh ! =D #jeles ahkak tau Aku bukan tak berani nak cuba, tapi takut nanti bila makan terus kepala aku sakit.. Kalau dah sakit , memang tak best laa kenn .. So baek takyah makan... 





Lepas pekena sup tulang merah tu, rasa nak meng’teh la pulaak ! So kita orang pergi minum kat area Geylang pulakk.. hehe Aku lupa pulak nama kedai ni apa.. Tapi macam mamak jer punnn, Cuma kat dalam tu ada banyak food stall… So pilih laa sajer nak menu apa, yang penting semuanya halal… Sebab kat situ memang area melayu so kat situ baru aku boleh nampak orang melayu bersepah2 yer.. Kalau tak muka cina jerr kat Singapore nihh.. 


Yang best kat kedai ni,  wantan mee & putu piring dia sedaaap giler !!  Aku ni tak suka sangat wantan mee , tapi rasa yang ni memang buat aku mula suka wantan mee…. Dan satu lagi yang sedap, ialah teh tarik ….!! 




Kitaorang siap bungkus bawak balik JB lagi malam tu.. Daannn masih rasa elok & maintain sedap sampai esok pagi lagi.. hahaha Yerlaa ingatkan balik hotel nak minum laa teh tarik tu, sekali Nampak katil tak hengat apa dahh… So besok pagi tu bila try minum teh tu rasa dia masih lagi elok & sedap.. Tak sia2 bungkus ! hehe 

Okey ada yang terliur taakkkk?? Kalau belum lagi tunggu next entry yer , masih lagi entry makan.. hahaha ok #bye ! =D 

Monday, 3 December 2012

#Day 3 - Shopping Sampai Lebam @ Singapore


Maap..maap..maap… Lama tak hapdet blog ! Berkurun dahh story trip JB aku nihh, tak habis2.. Ampun kalau korang muntah nak baca.. hehe Entry lain banyak dah tertangguh , itu tak tau zaman bila pulak aku nak hapdet ! Tau-tau dah tahun baru jerk nanti.. hahaha


Okey Trip jb dah masuk day #3.. Yeayyy !!

Hari ke 3 sangaat excited , sebab nak masuk Singapore cuci mata & perabisss duit yang tak berapa nak aderrr.. hehehe Tapi sebelum tu harus laa kita bersarapan di JB dulu , sebab kat Singapore susah nak cari makan yang sedaap..


Pagi tu kita orang ke Warong Saga , Jalan Mahmoodiah.. Sampai je gerai ni , mata sibuk meliar pandang gambar-gambar yang bergantung kat dinding… Klasik !! Sebab semua gambar tokoh2 ternama, dari zaman dulu sampai laa sekarang. Ada gambar perdana menteri , raja-raja , pelakon2 veteran dan banyak lah ! Pastu banyak koleksi barang - barang antik di jadikan dekorasi… Mesti owner ni dah kumpul lama barang-barang antik ni kenn..


Menu kat kedai ni yang femes ialah lontong kering, basah, mee rebus, tauhu bakar dan nasi lemak  . So aku try lontong kering dgn rendang.. Seedaapp !! sampai berebut dengan Shah , sebab dia amik lontong basah.. hehehe Mee rebus dia pon tak mengecewakan.. :p

* Lontong kering *

*mee rebus *

Lepas perut kenyang kita orang pun meneruskan misi kitaorang hari tu untuk masuk Singapore !! Nasib gerak awal , masa kat border jam kejap jer , tenghari kitaorang dah sampai kat Singapore Post Building . Park kat ini sebab dekat dengan stesen MRT Paya Lebar..  Park keta kat situ , then naik MRT untuk shopping di lokasi pertama iaitu Bugis Street.. Dekat Singapore ni senang naik MRT jer, sebab stesen2 dia terus dalam shopping mall.. So tak yah ko nak pening cari jalan , parking bagai..  



Bagi aku , Bugis Street ni lebih kurang macam Sg Wang je, baju2 dia murah & kedai dia kecik2.. Tapi yang tak best kat sini susah nak tawar menawar, kekwat koo orang Singapore nihh ! Geram jer aku dah beli banyak pon tak bagi kurang.. Benchi !! Tapi baju-baju kat sini banyak yang cantek2 & kualiti... So far yang aku beli sangat berbaloii membelinyaa !



Dan lepas berejam pusing Bugis Street , masing – masing kebulur dah.. hahaha ingatkan dah kenyang shopping, rupanyaa tidak yer.. Tapi yang malangnya susah benor nak jumpa kedai yang jual makanan halal kat area situ.. Ada yang jual malay food, tapi tengok tukang masak cina, terus cancel.. sudahnyaa kita orang makan mc’d sajork !! Masa tu burger mc’d adalah sangat sedap di tekak, pelahap masing2.. hahaha


Misi ke dua kita orang sambung shopping di City link mall,  pastu ke Orchad Road pulak.. Masa sampai Orchad Road ni kaki aku dah lenguh tahap dewa yer.. rasa nak cabut je kepala lutut letak kat tepi.. Masa tu aku terbayang2 selipar kat dalam keta, kan bagus kalau keta dekat senang aku tukar jer.. Ni nak patah balik naik MRT pon aku rasa nak merangkak jerk.. Sumpah tak larat dah..


Aku masa tu dah jadi macam budak kecik, merengek2 kat Shah beli selipar.. Tapi yang hanginnnyaaa time darurat macam ni laa, tak jumpa kedai jual selipar jepun !! Takkan laa dorang tak jual kot?? Masa tu berbakul2 aku kutuk orang Singapore, sebab tak jumpa selipar jepun.. hahahha kelakor pulak bila ingat.. Untuk legakan jap sakit kaki, aku pon cari laa kedai kasut buat2 try macam nak beli.. Agak2 dah lega skit kita orang pon blah.. hehehe keji tak??  Tak kisah laa janji dapat duduk.. =D



Tapi bila dah sampai Orchard Road ni,  wajib untuk try aiskrim $1 Dolar..  Sebelum ni kawan2 jer citer pasal kesedapan aiskrim ni.. hehe Aiskrim ni di jual kat tepi jalan jer, beratur motor yang jual ais krim tu sepanjang orchard road.. so pilih je nak flavour apa , yang pasti semua pon sedaappp !! Walaupon masa tu hujan Shah & Ah Seng gigih yer pergi beli.. Memang nikmat bila dapat makan aiskrim time2 hujan dan sakit kaki.. hahaha Sedap giler roti aiskrim ni, kat m’sia memang takdelah sebab roti kat Singapore ni memang lembut n sedap…  Aiskrim dia pon tak sama macam jual kat sini.. So sape pergi Singapore wajib try !