Friday, 30 November 2012

Wedding @ Jubli Intan JB


Kepak kepak kepummm kepum… !! Masih tak terlambat lagi aku nak wish Selamat Pengantin Baru untuk Eizam & isteri nyaa yang muda dan manis ituuu… heheh tujuan datang JB ni pon sebenarnya nak tengok dorang bersanding… Punyalah excited sampai nak pergi wedding ni, aku sanggup buat baju baru kata koooo !! hahaha


Kebetulan pulak Ayu pergi Jakarta bulan Oktober aritu, so alang kepalang kirim laa kat dia kain 2,3 pasang untuk buat bajum dan salah satunyaa inilah dia yang dah siap !!!


Cantekk takk ??? Sila baca dalam nada Eric Leong yerr, baru laa excited giteww… #motif?? Hehe baju ni 1st time aku tempah kat tailor Ayu, yerlaa pompuan tu memang rajin tempah baju so haruslaa tumpang tailor dia sajer, lagipon tailor dia sangat professional okeh… Dan yang penting harganya jugak berbaloi2 … Kagum ahkak !!  Lagi 2 pasang masih takde design nak buat macam mana, lagipon takde wedding lagi nak kene attend so hold jer laa dulu.. Nanti mana tahu ada design baru lain pulak keluarkan…



Suami-suami kita orang pon tak nak kalah yer... Masing - masing nak pakai kot sebab nak nampak segak , hahaha nasib baik muat walaupon tak boleh button.. 


Okey selain baju , kita orang jugak beria2 pergi cari salon untuk buat rambut.. hehehe macam nak pergi attend wedding artis jer kaan… Ikutkan aku memang tak koser sebenarnyaa, tapi sebab Ayu nak set rambut ala mak datin gitew, so aku follow jer laa.. Tapi aku blow curl jer laa , malas nak sanggul macam Ayu nanti nak basuh jenuh sebab kompom salon tu akan pakai spray rambut.. Rambut aku ni dah laa panjang, leceh nak basuh kalau dah kejung keras..  So ini laa hasil rambut kita orang selepas duduk dua jam kat saloon... 



Bila dah siap cantek2 semua, pukul 8 kita orang sampai kat Dewan Jubli Intan .. Meriah sungguh wedding Eizam ni, makanan pon sedaap ! Hehehe giler tak sedap masa tu, memang tengah lapar kooott… :D


Lepas dah berjaya amik gambar dengan pengantin kat atas pelamin, kita orang pon gerak balik hotel.. Walaupon hati nak jer lepak minum kopi, tapi kenangkan esoknya nak kene bangun awal sebab nak menghabiskan duit kat Singapore pulaak… hehehe so baek balik tdoooo dulu…ZZzzzzzzz


Eizam senyum lebar nampaakkk... hehehe suker lerr tu.. 


semoga kekal hinga ke akhir hayat ~ 

Monday, 26 November 2012

Sarapan @ Kacang Pool Haji



Hari ke 2 di JB , misi mencari kacang pool yang femes di JB… Sebelum ni asik dengar orang lain je makan kacang pool ni, tapi kali ni haruslahh aku sendiri rasa kesedapan kacang pool tu …


Hasil menggunakan GPS , tak sampai 20 minit kita orang dah jumpa Kedai Kacang Pool Haji yang terletak kat sebelah balai bomba.. Sebelum ni aku bajet kedai dia macam gerai, sekali rupanya food court, so ada jugaklah gerai2 makanan lain, tapi kedai ni paling ramai orang laa nak pulak masa kita orang datang tu, hari sabtu ken..


Bila dah rasa kacang pool kat sini, memang sedap okeh !! 1st time makan, so agak jakunlaa.. Licin mangkuk tu kita orang belasah..
Selain menu kacang pool, tauhu bakar pon femes kat sini.. Tapi masa 1st day datang aku dah kenyang belasah kacang pool, so hari terakhir baru laa try tauhu bakar dia.. Serius tak rugi aku try, sebab tauhu bakar dia memang tak sama macam kedai2 lain..

Aku siap intai lagi macam mana dia bakar kat dapur tu.. hahaha rupa2nya dia bakar tauhu tu mcm dia bakar roti okeh.. so rangup dia memang sedap-sedap jerk, macam makan biskut jer aku rasa..  Tak cukup plak satu pinggan tu.. 


Tengahari tu pulak kita orang makan Laksa Johor dengan laksam kat kedai Bumbu Asli .... Tapi aku tak nak rekemen lebih-lebih laa kedai ni, sebab laksa johor dia tak meyengat sangat.. hehe Tak boleh lawan laksa johor kat Restoran Azira , Seksyen 10 lah.. Laksam dia pon kurengggg, aku makan pon tak habis.. Aku pon pelik dah dua kedai try laksa johor kat JB ni , semuanya kureng sedap.. Bukan patutnyaa kat JB ,  laksa johor mestilaa kene lagi sedap keeennn... :D 





Okey tunggu next entry wedding @ Dewan Jubli Intan !! Tak sabar nak show off baju aku yang baru meletepos itu.. hahaha #over Sajer kasi propa sikiiiittt !!

Thursday, 22 November 2012

#Day 1 - @ JPO & Sup Tulang Terbaek


Sambungan entry Trip  JB- Singapore….

Masih lagi Day 1 yer kengkawan… Harap bersabar sebab gambar terlalu banyak, so aku amik masa yang lama nak pilih dan edit.. Serius aku nyaris nak meroyan tengok gambar yang beribu… Masa snap sedap jer ko kan, tak hengat dunia dok posing2, sekali nak upload… Hamek ko jah, berpinar mata aku telek satu2...



Sebelum sampai Bandar JB , adalah wajib singgah di Johor Premium Outlet aka JPO tempat shopping barang2 branded yang murahnyer… huhu Tapi kat sini bukan latest design laa, kebanyakkannya season lepas sebab tu laa discount giler2 .. Tapi tak kesahlaa janji murah banyak okeh ! Nak beli yang latest pon belum tentu mampu kennn so season lepas pon aci jerkk ! :D


Hanya mampu bergambar jer disini... sob...sob..sob.. :(( tunggu yer next year pasti aku datang bawak uang yang banyaak !! whua whuaaa :D




Konsep JPO ni bukan macam shopping mall biasa yer kengkawan.. Nak jalan dari 1 butik ke butik yang lain lalu kat luar macam garden gitew, tapi untuk cuaca kat Malaysia yang panas sangatlaah tidak mesra penguna.. Kalau mendung okey laa sedap jer ko nak jalan kan,  kalau tengah panas terik macam tak best nak jalan2..


Tapi disebabkan percutian aku ni memang takde pasang niat nak shopping, so nafsu tu pon takdela meluap-luap sangat.. hehe yolah tuh !  Survey-survey laa dulu next time boleh datang lagi.. Tapiiii dalam nak survey2 tu aku sempat jugak laah paw Shah slingbag satu.. itupon yang murah sajork, sebab baru terpkir nanti nak masuk Singapore aku malas nak galas handbag.. Dan Shah pulak beli kasut Pedro sepasang yang sangat selesa giler katanyer... hehe puas laa hati masing2 kan ! 


Bila dah puas menjulingkan mata menengok barang2 yang boleh buat aku meroyan , we all pon terus ke hotel untuk check in..  Dan lepas menyegarkan badan yang melekit-lekit , we all bersiap untuk dinner pulak..



Sesiapa datang JB wajib kene singgah sini dan try sotong barbeque !! Huhu seriuss sedaaap sangaat.. Aku boleh terliur kalau bayangkan sotong barbeque kat sini.. Dan lepas belasah 2 pinggan sotong bbq kita orang pekena sup tulang pulak kat tempat lain.. Boleh gitew ?? Datang Singgah Selalu semata-mata nak makan sotong bbq jerk... ! Seriuss sedap, rugi sape tak pernah try !! 


Sambal hiaju tu yang buat sedap sebenarnyaa.... heheh tapi kalau korang tak makan pedas baik jangan cicah, nanti tak pasal meleleh air liur.. 


Otak-otak dia pon sedapp okeh ! Abis 2 bakul kita orang belasah !! hahaha tapi sebenarnya masing-masing lapar... 



Lepas tu layan tekak Ayu pulak nak pekena sup tulang kat Restoran ZZ Sup Tulang.. Kedai ni bukak 24hours okeh & tak pernah tutup walaupon hari raya.. Gile kentangggg ! Kedai ni kalau datang malam, sila bawak ubat nyamuk siap2, sebab meja-meja dia gelap and jauh2.. hehehe tapi sup dia memang terbaekklah ! Ayu makan hirup sampai ke titisan terakhir okehh.. 


Ayu dapat sedut lemak sup tulang ni memang tak pandang kiri kanan dahh... isk..isk.. 


Siap disediakan straw lagi untuk sedut lemak-lemak kat dalam tulang tu.. huhuhu 

Okey cukup buat korang terliur... kasi air liur tu kering dulu baru aku hapdet entry #Day 2... Charlooo ! 

Day 1 # JB - Singapore Trip


Hollaaa !! Okey , aku tau lama sungguh tak hapdet blog.. Tak tahu laa apa penyakit malas tahap dewa sampai nak on lappy pon tak mampu.. ekekekek Entry trip JB- Singapore aritu pon tertangguh berminggu sudaaah ! Malas tu satu hal la, bzz pon satu hal jugak okeh ! Lepas je trip Jb aritu , serius aku sangat sibuk dengan bisnes kasut aku tu, sebab banyak stock baru sampai.. Pastu start pulak cuti sekolah kenn, anak2 buah aku pulak nak stay kat rumah aku.. Kaedahnyaa, kalau dah ada budak2 nak di layan memang bertambah malas laa aku nak hapdet blog kan… So harap maklum laa kenapa aku menyepi…

Baekklahh ! tanpa membuang masa mari ikuti kisah percutian aku ke Johor Bahru – Singapore baru-baru ni… Actually cuti tak cuti sangat laa… ! :D Lebih kepada jalan-jalan cari makan jer aku rasa… Apa tidaknya setiap pit stop memang berenti untuk makan… So harap korang jangan terliur ataupun muntah baca post aku untuk 2,3 hari ni.. hehe

*view dari hotel *
Day 1 :

Sebenarnya pergi ke Jb ni bukanlah sajer2 plan nak pergi bercuti, tapi disebabkan jemputan kawen kawan kepada Ayu, iaitu Eizam .. Tapi sekarang dah jadi kawan aku & Shah la, sebab we all selalu lepak sampai laa dah jadi close gitew.. So alang-alang nak pergi wedding dia, we all pon plan laa nak spend lama sikit kat sana sambil cari tempat makan yang best.. 


Kita orang bertolak hari jumaat, jam 6.30 pagi.. Haaa bapak awal okeh ! Aku tak pernah lagi nak pergi bercuti dalam Malaysia bertolak subuh2 macam tu.. Balik Terengganu pon gerak pukul 10 paling awal.. Perghh ! Itu semua gara-gara plan nak sarapan Sate Maharani kat Muar.. So dalam plan Ayu pukul 8.30am mesti sampai Muar… huh ! korang ado organizer macam tu ?? :D Tapi yang hanginnyaa sampai jer Muar, boleh pulak Sate Maharani tu tutup !! Stress jer ahkak tau, dah laa gerak subuh2 semata2 nak makan sate Maharani yang Ayu kate sedap sangat tuu… Sekali nan hadoo !!

So kita orang makan jela sate kedai sebelah.. Tapi aku pagi-pagi nak makan sate memang rasa kembang tekak, so aku hanya mampu makan secucuk sajer.. Sedap jugak sate dia, sebab aku tengok pinggan tu licin jerkan dorang makan.. =P

Lepas makan sate kita orang pergi minum pulak dekat kedai kopi yang sedappp kata ko… Nama kedai tu Kedai Kopi 434.. hehehe masuk jer dalam kedai tu, serius aku rasa jakun sekejap menengokkan deco dia yang canteeek !! :) Kopi dia sedap okeh, siap bagi biskut chomel lagi untuk di cicah.. Banyak jugak menu sarapan kat sini, ada mee bandung, nasi lemak, dan banyak lagi laah, sate pon adoo.. Tapi aku order roti bakar jerk ! hehehe



Bila perut masing-masing dah kenyang , kita orang pun sambung perjalanan ke JB.. Dari Muar nak ke Jb tak lama dah, tapi seronok sebab ikut jalan kampung, dapat laa tengok suasana bandar Muar.. Sebenarnya masa aku kecik2, aku pernah duduk Muar, so bila tengok balik Bandar tu tetibe macam mengimbau kenangan zaman kanak2 aku dolu-dolu .. hahaha over sangat kan ?? :D #abaikan 


Okey sampai sini dulu , tunggu next entry we all di Johor Premium Outlet !! Yehuuu !  :))