Thursday, 26 July 2012

Berpuasa Sebagai Isteri


Baca tajuk macam best jer kann .. entry kali ni tak mau sedih2, sebab entry yang lepas dah buat hidung aku tersumbat 1 hari sebab menangis.. So entry kali ni aku nak story yang best2 jerk.. ( kalau tak best maaflaa yerk !! )

Uniknya puasa tahun ni pada aku ialah pertama kali berpuasa sebagai seorang isteri !! Memang best jerkan pegang title sebagai isteri.. huhu best tang lain, yang tak best tang lain yer… Bila dah jadi bini orang ni, tangungjawab di bulan puasa ni bukan calang2 yer… Kalau dulu aku boleh lagi petang2 ngangkang depan tv tengok maulidur rasul ke drama melayu ke,  sementara abah & arwah mak sibuk kat dapur memasak utk berbuka… tapi sekarang tak lagiii !!

Balik keje mencilok-cilok redah jam nak cepat sampai rumah.. Sampai jer rumah pulak terus shoot ke dapur, pastu macam halilintar aku kene masak.. Walaupun aku masak 2 lauk jer kadang-kadang tu, tapi peluh dia macam jogging 2km.. Tapi buat masa ni baru sehari jer laa aku macam tu, sebab hari2 lain aku berbuka kat Sg Buloh.. ( ahaha bajet macam hari2 je kan masak ! )

Memandangkan abah keseorangan kat Sg Buloh so aku sangat rajin balik berbuka kat sana jer.. Teman kan abah dan dalam masa yang sama memudahkan hidup aku jugak ! sebab kalau kat Sg Buloh , tugas memasak memang abah yang handle.. Abah memang tak suka kalau aku sibuk2 kat dapur nak tolong dia.. Dari aku kecik sampai laa aku dah kawen.. Tapi kadang-kadang aku menempel jugak laa tolong-tolong potong bawang ker, basuh kuali ker.. hehehe Best tak bapak aku?? Bapak korang macam tu takk??  Tetibe rasa bangga ada bapak macam tu.. =D

 Kalau cite bab sahur pulak , 2 hari puasa jer aku masak nasi & lauk beria-ia.. Masuk hari ke-3 shah bagi notis 24jam tak perlu masak !! hahaha bukan apa sebab time berbuka dia makan tak hengaat kan, so sahur dia just minum milo and kuih muih jerk..  Senang hidup aku !! Kalau sahur makan nasi , berbuka pon makan nasi,  aku rasa sebulan ni cukup koott untuk mem’boroikan perut dia dan perut aku jugaak !! Yang penting bersahur,  walaupun hanya minum air kosong dan sebiji kurma.

Last but not least pengalaman aku berpuasa sebagai isteri ialah sembanhyang terakwih bersama suami.. Rasa sweet sangat bila sama-sama bersiap nak gi masjid terakwih sama-sama.. Terasa lain sangat bulan puasa tahun ni, bila banyak perkara kami lakukan bersama.. kalau dulu takat berbuka je laa sama-sama itupun bukan hari-hari… Alhamdulillah aku syukur sangat, walaupun Allah ambil mak dari hidup ku tapi dia hadirkan aku seorang suami yang penyayang dan bertanggungjawab..  Thank you Allah =)) 


Thank you for reading this entry ! =)  

Wednesday, 25 July 2012

Wordless Wednesday


Aku sebenarnya tak tahu kenapa setiap hari rabu ramai bloggers hanya letak sekeping gambar tanpa cerita... Kenapa mesti hari rabu?? kenapa tak isnin ? selasa?? hehehe tak kisah laa.. aku pon cuba-cuba untuk follow  rutin ni... Dan aku nak share gambar seorang kanak-kanak di Masjid Emas , Manila tengah bersujud..  Sesungguhnya hati aku syahdu pertama kali menatap gambar ni... 

Tuesday, 24 July 2012

Ramadhan tanpa emak..


*lebaran terakhir bersama mak *

      Menulis tajuknya sudah membuat hati aku sebak… Nak buat entry ini juga sudah berkali – kali aku        tangguh kerana tak sampai 5 minit akhirnya aku berhenti kerana sebak yang tidak tertanggung…

Hurmmmm tahun ni ternyata bulan puasa yang sangat berbeza sepanjang 27 tahun hidup aku..  Terlalu banyak perbezaan di rasai hingga buat aku hampir kekok untuk laluinyaa… Kebiasaanya malam sebelum tidur mak akan berkali-kali ingatkan aku baca niat puasa, dibuatnya aku seperti anak kecil.. walaupun aku dah niat sebulan, mak tetap ingatkan aku untuk berniat..

Dan bila waktu sahur, mak hanya akan mengejutkan aku selepas mak dah siap2 masak.. Dan tugas aku hanya untuk membuat air kopi untuk mak dan milo panas untuk aku dan adik bongsu.. (senang kan hidup aku?? ) Tapi dah selesai sahur bab basuh pinggan , kemas meja dan dapur itu memang tugas aku, sebab mak akan bergegas siap untuk ke masjid pulak… Saat itu, aku tak dapat rasakan betapa indahnya moment itu, tapi kini bila mak dah takde, itulaa moment yang paling aku rindu sekarang… Moment bersahur bersama mak…

Kalau orang lain mungkin sahur tak lalu nak makan, tapi untuk aku dan mak.. sahur memang sangat berselera, sebab mak ada menu special !! Menu kerabu tomato atau pun kerabu mangga, menu tu  kadang2  boleh buat aku bertambah-tambah nasi okeyy.. hehehe dan tahun ni aku cuba untuk buat, tapi rasanyaa memang takkan sama dengan air tangan mak.. (padahal simple giler nak buat !! ) Mungkin kene tunggu aku jadi mak, baru pass buat menu tu.. =D

Kalau di ingat pesanan  mak ketika di bulan puasa, terlalu banyak rasanya… Mungkin mak2 korang jugak macam tu.. Macam mak aku, dari kecik lagi dia dah ajar waktu berbuka makan nasi terus, jangan makan kuih muih takut nanti lauk tak berusik sebab dah kenyang makan benda lain. Dan mak memang pantang kalau kami adik beradik beli kuih-muih kat bazaar, membazir katanyaa (dan tak sedap kate mak !)  dan paling best kalau kiterorang beli jugak, esok tu mesti mak terus buat kuih yang kita orang beli tu …  Bukan sikit pulak tu, siap boleh makan 2 hari punya berbuka.. hehehe mak korang ada tak macam tu???

So aku dah biasa kalau bulan puasa memang kurengg skit nak beli belah kat bazaar ramadhan sampai laa sekarang.. kalau pergi pon aku akan beli air ke, atau benda yang mak takkan masak macam roti jhon ke, murtabak ker.. hehehe dan kalau aku teringin nak makan kuih, aku request jer kat mak , nanti petang sure mak dah siap masak kuih yang aku mintak tu.. Biasanya kuih seri muka, kuih keria, kuih badak dan macam2 laah ! (citer pasal kuih ni buat aku teringin laa pulak !! adeh )

Tapi tahun lepas mak memang dah uzur , so mak tak larat nak buat kuih atau masak beria2.. so aku pon takdelaa mengada2 request nak makan kuih apa.. Waktu sahur pun kadang-kadang mak tak larat nak masak, so aku laa yang bangun panaskan lauk dan tolong2 mak buat apa yang patut.. Tapi kadang2 tu, mak gigih jugak bangun dulu dari aku, nak masak.. Itulah pengorbanan seorang ibu kan, dia tetap nak tunaikan tanggungjawab sebagai seorang ibu selagi dia mampu..  Tapi aku sebagai anak ??  Aku masih rasakan belum puas tunaikan tanggungjawab sebagai anak untuk mak.. Masih banyak yang aku nak buat……..walaupun aku tahu itu tak mungkin berlaku.. hanya doa dan terus berdoa untuk mak...  Al Fatihah ~



Thank you for reading this entry !! :))

Wednesday, 18 July 2012

Baby Shower

  
* mommy & mommy to be *
BABY SHOWER !! Kalau diterjemah ke bahasa Melayu, jadi 'mandi bayi' !! hehehe pelik jerrr bunyinyaa. Kenapakaah nak dimandikan bayi itu…???? Huhuhu Kat Malaysia memang tak femes sangat budaya Baby Shower ni, tapi kalau dulu budaya ni lebih kurang macam adat lenggang perut lah.. ( ke lenggang perut pon korang tak tahu…??? ) tapi orang kata lenggang perut ni mempunyai pengaruh Hindu, sebab tu laah banyak orang sekarang dah tak amalkan budaya ‘ lenggang perut ‘ . Takut khurafat pulak jadinyaaa…

 * tetamu Baby Shower Dynas *


Tapi untuk korang yang agak-agak blur maksud Baby Shower, biar aku jelaskan skit.. hehehe sajer je nak kepohh kat sini sebab last Sunday aku baru je raikan 2 orang bestfren aku, Khaty & Ira yang tengah sarat pregnant.. ( huhu serius jeles dorang together2 pregnant, mcm janji kann )


* antara manisan masa baby shower Dynas *

Baby Shower sebenarnya bermaksud ‘sirami bakal ibu dengan hadiah’.. wahh ! hebat sangat maksud dia kaannn..   Dengar maksud tu dah dapat bayangkan betapa bestnyaa  majlis tu.. Untunglaaahh si ibu-ibu yang megandung,  siap diraikan lagi… So kalau korang dapat jemputan ke majlis Baby Shower, seelok2nya datang tu janganlahh datang tangan kosong.. Hadiah simple-simple pon aci je, kasi seronok si ibu tu… Lagipon time majlis ni laa korang boleh bagi hadiah , sebab bila dalam pantang belum tentu lagi dapat ziarah kan.. Nak pulak member pantang kat rumah mak @ mak mertua.. segan la, jauh laa macam2 alasan…! ( sebab aku pernah guna alasan macam ni kottt ) So bila dah buat Baby Shower takde alasan korang tak dapat bagi hadiah !! hahahah

* Baby shower cake for Dynas *
 Majlis ni eloknya  di raikan ketika ibu yang sedang  mengandung  7-8 bulan.. Tak elok sangat buat awal-awal, yerlaa kita tak tahu lagi condition baby , and jantina so tak di galakkan.. Time ni pon si ibu memang tengah sibuk buat prepration membeli barang-barang baby, so kalau korang baik hati tanya saje pada si ibu barang apa yang tak di beli lagi, so boleh laa korang belikan sebagai hadiah… Tapi yang bajet2 jerlaa kalau yang mintak stroller tu mintaak ampun laah !! hehe contoh macam tilam baby ke, lampin, pampers, botol susu atau apa sahaja yang boleh di gunakan..

* gigih menjawab soalan masa main game :) *

* tetamu Baby Shower Khaty & Ira *

So far aku dah pergi 2,3 kali majlis baby shower ni.. Sebelum ni Baby Shower Dynas, kawan aku Amy dan yang terbaru Khaty & Ira. Memang seronok dan macam-macam ragam. Yang best sebab masa majlis tu akan ada buat game2 skit yang berkaitan dengan si ibu tadi.. Dan masa Baby Shower Khaty & Ceera last Sunday , aku laah organizer yang handle part game.. hehehe pening kepala jugalah nak buat game apa supaya semua orang enjoy ! Alhamdulillah semuanya sporting dan happening… Okey nak bagi gambaran kat korang tentang Baby Shower boleh tatap gambar-gambar yang aku share ! mana lah tahu ada yang tengah planning nak buat
Baby Shower lepas ni.. =))

Monday, 16 July 2012

Ayat Cover Line !!


Lama betul tak update blog.. huhu bzz dead line u alls, gitew laa keje yang ada deadline ni, tambah bzz nak puasa ni, deadline di cepatkan dari 2 minggu sekali kene hadap 1 minggu sekali.. kalau tak memang tak cuti raya laa aku.. adehh !

Okey bukan itu aku nak citer sebenarnyaa.. Aku nak share satu perkara yang lawak ke malu ntah aku pon tak tahu nak kategorikan sebagai apa.. hehehe kes ni terjadi ari khamis lepas masa aku attend event tv3 sempena meyambut ramadhan.. Sajer laa Tv3 nak bagi tazkirah skit sambil2 promo program2 kat tv3 masa bulan ramadhan nanti.. Masa dapat invititation aku mcm exicted laa jugak sebab ada letak ramai artis katenyer… dalam hati senang laa keje aku nanti, tarik jer artis mana-mana yang fofular untuk aku terjah … ceh !

Tapiiii sekali yang datang, yang addoooo !! Boleh bilang jer kot artis yang aku boleh kategorikan fofularrrrr… yang lain semua sendu2 !! ooopss sorry laa kalau PR tv3 terbaca blog aku ni kaann.. hehehe disebabkan dah sampai,  takkan aku nak tengok saje kann, so aku pon ushar laa mana artis yang agak cun skit nak di interview..  Aku pon nampak laa sorang retis yang kategori ayu laa berbaju kurung pink..
Aku pon apa lagi, gegar photographer aku suruh amik gambar pose lebih kurang, pastu aku panggil dia interview… Dalam hati aku, comfirm dia artis baru sebab tak pernah nampak pon dia berlakon ke or attend apa2 majlis hiburan sebelum ni.. Okeylaa artis tu pon peramah & tak kekwat lagi… Dalam interview tu sempat laa dia mention yang dia dah kawen, so aku pon ringan mulut tanyer dia :

 Aku : “ You dah kawen berapa lama…?"

Artis : “ Baru jer lapan bulan… “ jawab sambil terenyum..

Aku : “Oooo baru lagi samalah I pon lebih kurang u jugak, baru kawen.. “ nak jugakk ni bagitau.. motif?? Hehehe

Artis : “ Yekeer?? Ingat u tak kawen lagi..” ayat standard #bosan

Aku : “ So husband u dalam bidang seni jugak ker..?? “ Aku pon dengan confidentnya tanya soalan itu…

Artis : “ Husband I Chef Riz laa.. Takkan u tak kenal???  I cubit u nanti… “ dalam gurau2 sentap dia jawab…  #gulp Seriuss aku memang tak tahu dia tu menantu chef wan.. matilahh !! hehehhe sambil gelak – gelak dan spontan aku pon jawab…

Aku : “ Laaa ye ker??? Seriously I tak perasan.. u nampak lain dalam gambar !! I tahu u peserta pilih kasih ( itupun sebab dia dah bagitau masa awal interview , kalau tak memang tak tahu jugaak ! ) tak sangka u wife chef Riz..
Pic masa wedding : Setuju tak aku kata muka dia lain time ni??? =p

Confident tak jawapan aku??? hahhaha Maaf laa yer aku memang tak follow program Pilih Kasih tu, nak pulak Chef Riz tu kawen masa aku tak keje  lagi so memang time tu tak amik port dia kawen dengan siapa…  Kalau dia kawen dengan artis popular mungkin aku alert laa kot.. =P Apapooon nasib baik aku pandai cover line, kalau tak sure artist u sentaaap orang tak kenal dia.. Standard laa tu baru-baru nak naik, wartawan pon tak cam sangat ( ke aku jer wartawan itu??) nanti dah lama2 takut dia pulak tak kenal wartawan.. huhuu itu lumrah yer, artis bila dah popular akan kenal wartawan popular jerk !! Wat ever !! yang penting pandai takk ayat aku cover lineee??? =))) Lepas interview sempat laa aku snap picture berdua dengan dia.. motif?? supaya aku tak lupa lagi bila jumper dia next time.. hahaha bulan puasa nanti korang tengoklaa lakonan isteri Chef Riz ni kat Tv3 slot Samarinda tak silap.. ntah laa aku pon lupee !! ( Asikk luper je aku ni !!! ) 

Tuesday, 3 July 2012

Sekitar PC Anzalna & Neelofa


Semalam aku rasa banyak reporter dan blogger hiburan sibuk nak update pasal kes Neelofa dan Anzalna.. Tak terkecuali aku lah ! actly aku tak terlibat pon tapi tetaaap nak bzz body..  yerlaa alang2 dah follow kes depa dua, nak juga tahu apa endingnyaa kan.. Walaupun jemputan  dari presiden Seniman Zed Zaidi very last minit , tapi tetap ramai reporter turun untuk PC Neelofa & Anzalna petang semalam yang diadakan kat Royal Bintang eCurve yang baru.

Punyerlaa risau takut terlambat, we all ( aku, photographer & sorang lagi reporter ) pkl 1pm we all dah terpacak kat eCurve tu.. Dan bila we all sampai ada laa a fews reporter & photographer dah sampai… So kite orang pun menunggu laa kat luar hall, tunggu punya tunggu sampai pkl 2pm jugak laa baru nak start PC.. Anzalna muncul 10 minit lebih awal dari Neelofa, so sempat laa capture gambar dia pose cun melecun dulu.. lepas tu baru laa beberapa orang seniman dan Zed Zaidi sampai..  


Tapiiii masa tu, semua orang still tak leh masuk hall lagi yer, sampailaa kelibat Neelofa yang vogue dengan shawl dan wedges pink muncul kat perkarangan hall PC tu.. Lepas Neelofa sampai baru laa semua orang masuk hall, berebut2 laa we alls macam anak ayam ni takut tak dapat seat and view yang cun..  hehehe nasib aku dapat duduk depan & tengah2, so sempat laa si Anzalna senyum and lambai kat aku.. *eehh motif nak bagitahu?? * =))

* baju biru tu PA Lofa *

* sempat di interview walaupun Lofa sibuk nak lari dari di soal *
* Anzalna sewaktu membaca teks permohonan maaf *

* Zed Zaidi selaku orang tengah dalam konflik dorang *


PC tu berlangsung tak sampai ½ jam ponn, lepas Anzalna baca skrip permohonan maaf yang di karang oleh pihak Neelofa  majlis pon selesai.. Anzalna bergegas keluar kerana ada shooting drama tapi Neelofa sempat stay untuk sesi interview bersama reporter’s .. Aku memang tak koser nak interview lebih2 , kes pon dah settle kan.. so nak update apalagi..  cume semalam ramai reporter tak puas hati sebab takde sesi soal jawab.. so banyak soalan2 panasss tak dapat di ajukann.. Sia-sia sajorrkkk reporter2 paper yang otai turun padang.. sudahnyaaa nan adooo !! Takpela janji kes depa dah selesai.. klu tak , sure tak abis2 org cakap pasal dorang lagi..