Wednesday, 18 July 2012

Baby Shower

  
* mommy & mommy to be *
BABY SHOWER !! Kalau diterjemah ke bahasa Melayu, jadi 'mandi bayi' !! hehehe pelik jerrr bunyinyaa. Kenapakaah nak dimandikan bayi itu…???? Huhuhu Kat Malaysia memang tak femes sangat budaya Baby Shower ni, tapi kalau dulu budaya ni lebih kurang macam adat lenggang perut lah.. ( ke lenggang perut pon korang tak tahu…??? ) tapi orang kata lenggang perut ni mempunyai pengaruh Hindu, sebab tu laah banyak orang sekarang dah tak amalkan budaya ‘ lenggang perut ‘ . Takut khurafat pulak jadinyaaa…

 * tetamu Baby Shower Dynas *


Tapi untuk korang yang agak-agak blur maksud Baby Shower, biar aku jelaskan skit.. hehehe sajer je nak kepohh kat sini sebab last Sunday aku baru je raikan 2 orang bestfren aku, Khaty & Ira yang tengah sarat pregnant.. ( huhu serius jeles dorang together2 pregnant, mcm janji kann )


* antara manisan masa baby shower Dynas *

Baby Shower sebenarnya bermaksud ‘sirami bakal ibu dengan hadiah’.. wahh ! hebat sangat maksud dia kaannn..   Dengar maksud tu dah dapat bayangkan betapa bestnyaa  majlis tu.. Untunglaaahh si ibu-ibu yang megandung,  siap diraikan lagi… So kalau korang dapat jemputan ke majlis Baby Shower, seelok2nya datang tu janganlahh datang tangan kosong.. Hadiah simple-simple pon aci je, kasi seronok si ibu tu… Lagipon time majlis ni laa korang boleh bagi hadiah , sebab bila dalam pantang belum tentu lagi dapat ziarah kan.. Nak pulak member pantang kat rumah mak @ mak mertua.. segan la, jauh laa macam2 alasan…! ( sebab aku pernah guna alasan macam ni kottt ) So bila dah buat Baby Shower takde alasan korang tak dapat bagi hadiah !! hahahah

* Baby shower cake for Dynas *
 Majlis ni eloknya  di raikan ketika ibu yang sedang  mengandung  7-8 bulan.. Tak elok sangat buat awal-awal, yerlaa kita tak tahu lagi condition baby , and jantina so tak di galakkan.. Time ni pon si ibu memang tengah sibuk buat prepration membeli barang-barang baby, so kalau korang baik hati tanya saje pada si ibu barang apa yang tak di beli lagi, so boleh laa korang belikan sebagai hadiah… Tapi yang bajet2 jerlaa kalau yang mintak stroller tu mintaak ampun laah !! hehe contoh macam tilam baby ke, lampin, pampers, botol susu atau apa sahaja yang boleh di gunakan..

* gigih menjawab soalan masa main game :) *

* tetamu Baby Shower Khaty & Ira *

So far aku dah pergi 2,3 kali majlis baby shower ni.. Sebelum ni Baby Shower Dynas, kawan aku Amy dan yang terbaru Khaty & Ira. Memang seronok dan macam-macam ragam. Yang best sebab masa majlis tu akan ada buat game2 skit yang berkaitan dengan si ibu tadi.. Dan masa Baby Shower Khaty & Ceera last Sunday , aku laah organizer yang handle part game.. hehehe pening kepala jugalah nak buat game apa supaya semua orang enjoy ! Alhamdulillah semuanya sporting dan happening… Okey nak bagi gambaran kat korang tentang Baby Shower boleh tatap gambar-gambar yang aku share ! mana lah tahu ada yang tengah planning nak buat
Baby Shower lepas ni.. =))

2 comments:

  1. once upon a time, my awek (ex) said, 'yang boleh showerkan baby?'...tp dia bukan bayi pun...hehe (kidding yek)

    ReplyDelete
  2. hahaha jawab laa boleh ! lps tu simbah je dia air satu baldi .. :D

    ReplyDelete